Мария Бакалова споделя видео на Кристофър Русев за България, гледат го 3 млн. души (ВИДЕО)

maria bakalova

Възможно ли е стотици хора по света да видят красотата на България само в няколко секунди? Видео, споделено в интернет от звезди като Мария Бакалова и Ивет Лалова, доказа, че е възможно.

Няколкосекундният клип, направен от 15 кадъра на красиви места в страната ни, събра над 3 млн. гледания в социалните мрежи. Клипчето е дело на фотографа Кристофър Русев.

Роден в родопското китно градче Неделино, Кристофър от малък мечтае да пътува и обикаля света. Кръстен е на американския музикант и актьор Крис Кристофърсън по желание на баща си.

От дете Кристофър се интересува от обработка на снимки и на 13-годишна възраст започва да се занимава с различни програми за изображения. Завършва езиковата гимназия в Смолян, след което решава да запише софтуерно инженерство в Колчестър, Англия.

Бъдещият програмист обаче не изпитва удовлетворение от избора си. Намира програмирането за скучно и отегчително и решава да се откаже, като запише друга специалност. Премества се в Манчестър и удовлетворява двете си желания – да учи и да е близо до любимия си футболен отбор “Манчестър Юнайтед”. Там завършва висшето си образование “Мултимедия и интернет технологии”. Специалността му отново е свързана с програмиране, но с повече визуализация, което задоволява интереса на Кристофър. Заедно с образованието си той се отдава на страстта си – футбола, и всяка седмица ходи на футболни турнири. През последната година от следването си спонтанно решава да си купи фотоапарат. От дете има интерес към обработката на снимки и правенето на лога, това го подтиква да започне да снима. Бързо навлиза в света на фотографията, тъй като гледа видеоуроци и всичко, което го заобикаля, му прави впечатление. След лекции младият фотограф снима в кварталите на Манчестър, като все повече се усилва желанието му да улавя мига. Започва да пътува повече и да съобразява пътешествията си спрямо новото хоби.

Фотографията бързо измества футбола и се превръща в най-голяма страст за Кристофър Русев. Колкото и да му харесва това начинание, той не се чувства готов да се занимава изцяло с нея. След завършването на образованието си сменя различни професии- от барман до маркетинг специалист, като не спира да кандидатства и за други длъжности. През цялото време целта му е да събере пари за техника, с която да снима. През 2019 година идва моментът, в който Русев решава да не се занимава с нищо друго освен с фотография. Въпреки че няма твърда заплата и изпитва несигурност за доходите си, той е решен да превърне хобито си в работа.

Снима корпоративни портрети, компании, видеа за ресторанти и събития. Единствената мисъл тогава е да си намери клиенти. Противно на изказването “музикант къща не храни”, което Кристофър Русев чува като “фотограф къща не храни”, все повече хора харесват снимките му и го търсят за работа.

Русев започва да снима в студио за красота, споделя изображенията си в социалните мрежи и така за кратко време намира няколко клиента, за които работи. Фотографът разказва, че не е изпитвал пълно удовлетворение, докато снима процедурите за красота, но е на мнение, че това е била важна стъпка в израстването му като професионалист.

Днес вече 28-годишният фотограф казва, че е доволен от това, което прави, тъй като е точно каквото си е представял. Но е на мнение, че винаги трябва да изпитва малък процент неудовлетворение, за да се развива и надгражда. “Изпитвам вътрешен глад да се занимавам с проекти, които дават гласност на проблеми”, казва фотографът.

Гласност не на проблеми, а на красотата на България дава видеото му в инстаграм. Кадрите в него са снимани в продължение на една година, а самото клипче става възможно чрез функцията Reels. Той е запознат с нея още преди тя да е достъпна за България, тъй като използва английски номер, а във Великобритания е въведена по-рано. Докато разучава функцията на инстаграм, попада на видео за Нова Зеландия. Вдъхновява се да направи подобно за България, тъй като не е виждал досега. Фотографът дори не е очаквал неговото видео да предизвика голям интерес. Въпреки това той иска да покаже красотата на родината.

Русев се прибира в България малко преди пандемията миналата година. Без да е планирал, остава за два месеца, тъй като летищата са затворени. След 9 години в Англия и обиколки из различни места по света той решава, че създалата се ситуация е идеалният момент да остане в родината си. “През цялото време в Англия знаех, че ще се върна в България дали след 5, или 15 години.

Винаги съм искал да живея тук Русев се установява тук, а вещите си получава чрез куриер. Използва свободното си време за обиколки из родината, които запечатва с фотоапарата си. Видеото, което е видяно от над 3 млн. души, е създадено от кадрите, направени по време на пътешествията му. В него фотографът слага снимки на популярни места, както и на любимия язовир Въча. “Когато пътувам от София до Неделино, се отбивам от магистрала “Тракия”, минавам по пътя за Кричим между планините. Язовир “Въча” ми е сред любимите места и винаги, когато имам възможност, се отбивам по по-гадния път, за да му се насладя и да направя по-различен кадър. Там винаги е уникално, каквото и да е времето.”

А самото видео стартира с ценен кадър и момент за Русев меандрите на яз. “Кърджали”, които са на 2 часа път от дома му, са също сред харесваните места за фотографа. За да стигне до тях, той пътува два часа, като изчислява да е там 10 минути преди изгрева. Предварително е проверил прогнозата, за да се увери, че времето ще е хубаво за снимки. Отивайки на мястото обаче, го чака изненада – пълен мрак. Разочарован и за малко да си тръгне, пред очите му сякаш се разиграва сцена от филм. В същия момент облаците се разпръскват, слънцето се показва и мъгла обхваща местността. Русев не изпуска спиращата дъха гледка, която продължава едва 10 минути, и прави едни от най-красивите кадри именно там. Малко след това същата мрачна обстановка се връща отново. Така Кристофър създава клипа с любими моменти и кадри, който бързо набира популярност.

Разпалващата искра е актрисата Мария Бакалова, която споделя видеото и то натрупва още повече гледания. Фотографът заявява, че не би направил втори такъв клип, тъй като такива неща се случват само веднъж.