Ето кой е разрешил да се събори къщата на Димитър Димов в района на Комитата от ДеБъ (ДОКУМЕНТ)

660_86d52e7921f7fe84dadf53adac79c52b

Къщата, където е живял за кратко писателят Димитър Димов в столичния район „Лозенец“, се превърна в герой на поредната предизборна атака срещу властта днес. Опозиционни политици от София атакуват общината за събарянето й, без обаче да разкриват истината докрай, установи ПИК.

Оказва се, че ако трябва да се търси виновник за това, че на нейно място ще бъде построена кооперация, то той не е в редиците на управляващите в столицата, а именно в тези на опозицията

Кметът на район „Лозенец“ е от „Демократична България“ – Константин Павлов-Комитата. Именно неговата администрация е издала разрешителното за събаряне на временния дом на писателя, като в документа ясно е записано, че на нейно място ще има нова кооперация.

Медията ни проучи и манипулираният от опозицията въпрос със статута на вилата. Оказва се, че тя не е недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културните ценности. Заради което не е в списъка да опазваните от Столична община имоти. Вероятната причина за това е, че Димов твърде кратко е живял в този дом и затова къщата не е получила такъв статут. Разбираемо е обаче недоволството на съседите, които до скоро са се гордели с вилата, а сега на нейно място ще има нови сгради.

Те обаче трябва да зададат горещите си въпроси към кмета, който са си избрали от партията на Христо Иванов, напук на опитите на Комитата да се измъкне с уговорките, че човек от квартала е общалвал изготвения от неговата община устройствен план пред съда, но магистратите са паднали. „Накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено това разрешение за строеж“, оправдава се кметът от ДеБъ със съда.

ПИК