МВР прати на прокурор кандидат-депутата на ДеБъ, заподозрян в педофилия. Имунитетът го пази

vlado penev

Разследването на сигналите за педофилия и посегателства срещу деца срещу кандидат-депутата от „Демократична България“ Владислав Панев вече е в ръцете на прокуратурата.

Следствените органи на МВР са предали случая на държавното обвинение, тъй като се касае за тежки и сериозни обвинения, описани в жалбите на семействата на деца от Казичене, пише ПИК.

Ако разследването върви по план, то Панев съвсем скоро би трябвало да бъде извикан на разпит. Това обаче няма да се случи поне в идните 3 седмици до изборите. Като регистриран за изборите партиец, той получава пълен имунитет, докато не стане ясно дали е избран от хората за народен представител или не.

Кандидат депутатският имунитет е предвиден в чл.53, ал. 1 от Закона за избиране на народни представители, съгласно който по време на предизборната кампания регистрираните кандидати за народни представители и застъпниците не могат да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност освен в случаите на заварено тежко престъпление.

Тъй като казусът с Владислав Панев не е такъв и разследването тепърва започва след подадените на 3 март жалби в 8-о РПУ, той до изборите няма да има време имунитетът му да бъде поискан от прокуратурата и свален от ЦИК. Така обаче избирателите до последно нямат да бъдат информирани какъв човек има риск да пратят в парламента.

Както ПИК показа на живо от столичния квартал Казичене по-рано днес, там хората са насръхнали и приемат на нож заплахата към децата си и са категорични, че ще се разправят с всеки педофил или гей. Пред камерата на Пик TV те заявиха, че знаят за скандалните случаи с Власислав Панев и затова за разлепили плакати със снимката му из целия район, на който има предупреждение към всички да сигнализират, ако го забележат в квартала, както и да пазят децата от него.

По думите им ил забелязван редовно в Казичене, където според хората обикалял с колата си и заговарял малолетни момчета. В жалите, подадени в 8-о РПУ пък се директно се говори за сексуални предложения и финансови атаки.

В сигналите се говори за негови посегателства на малки момченца, както и за склоняване на майките им да му ги водят на гости срещу пари. Такава оферта срещу 50 лв. е получила майка от квартала за 12-годишния си син. Панев е отправил подобно предложение и към 17-годишния Трайчо, става ясно от жалбите.

Жалбата в МВР срещу Панев е входирана преди седмица, а към днешна дата вече е предадена на прокурор.