СДС помпа мускули пред ГЕРБ: Без нас нямаше да изберат Фандъкова за кмет

теодор петков

Рационални, а не емоционални – с тези думи председателят на СДС Румен Христов описа бъдещото си партньорство в ефира на „България сутрин“ през месец януари, когато коалицията с ГЕРБ не беше официално потвърдена. Сега вече е факт и продължава с инерцията от местните и европейските избори, когато двете парти отново се явиха съвместно.

„Да се явим заедно на парламентарните избори, го заложихме още преди евроизборите. ГЕРБ за първи път влизаха в коалиции, видяха, че ние сме предвидим партньор“, каза зам.-председателят на СДС Теодор Петков в ефира на „България сутрин“.

По думите му обединяващо между двете партии е членството в Европейската народна партия.

„На местните избори, ако не бяхме коалиция в София, се съмнявам, че щяхме да имаме за кмет г-жа Фандъкова. Повечето десни партии произлязоха от СДС. Още преди евроизборите първоначално подадохме ръка на ДСБ. Правили сме тези реверанси. Ние сме търсен партньор от други политически партии“, добави Петков.

Той отбеляза, че пазарлъци с ГЕРБ не се водят и до момента не са говорили кой какви места ще получи в листите.

„В годините грешките от наши предишни ръководства ни доведоха до това сега да не можем да регистрираме сами големи парламентарни групи. Ние сме отделна партия от ГЕРБ и оттук нататък ще продължим да развиваме партията“, подчерта  зам.-председателят на СДС в ефира на Bulgaria ON AIR.