Синът на Радев пред МВР: Не сме замеряли! Съсед: Лъже, скачаха по тавана на пицарията ми

румен радев

В 30-минутен разпит в столичното IV РУ синът на президента Румен Радев – Георги, потвърди думите на приятелите си, че са празнували кротко, а момче се е подхлъзнало на терасата и изпуснало чашата си.

17-годишният младеж отиде в петък в полицията с майка си Гинка Кесякова заради купон, на който бил в събота вечерта. Георги и майка му влезли в районното около 12,30 часа през централния вход и отишли на разпит при инспекторката от Детска педагогическа стая Красимира Линдарева.

“Бях поканен на рожден ден. Момчето нямаше как да ни покани у тях, затова нае апартамент”, разказал Георги пред инспекторката.

Обяснил, че компанията от 14 души, 11 от тях непълнолетни, била тиха и кротка. И поддържал версията на другарите си, че излезли на терасата, за да не пушат в апартамента. “Едно момче се подхлъзна и изпусна чашата си”, казал Георги. Същото твърдят в разпитите си и неговите приятели.

В края на разпита бившата съпруга на президента Радев помолила с Георги да излязат през страничен вход, защото чакат медии, а синът ѝ е непълнолетен. Затова ги изкарали през ул. “Развигор”, където се помещава бюрото за правна помощ. За да не ги заснемат медиите, двамата си тръгнали пеша и оставили колата си пред районното. Точно до автомобила, за който полицаи казаха, че е на Кесякова, имаше 2 коли с младежи. Когато фоторепортер на “24 часа” засне автомобила, един от тях бързо извади мобилния си телефон и се обади на някого.

След като и Георги бе разпитан, от МВР ще пратят материалите в прокуратурата с мнение за налагане на глоби. Радев-младши със сигурност ще бъде санкциониран, защото при пристигането на униформените на купона младежът е бил без документи. За да установят самоличността му, полицаите го откарали в районното заедно с още няколко души от компанията.

Те обаче не са били задържани за до 24 часа по Закона за МВР. След като проверката приключила, един от непълнолетните е бил съпроводен до дома си от друг купонджия, навършил 18 години. До това се стигнало, след като родителите му отказали да го вземат, обясниха тогава от МВР. Неофициално се заговори, че това е именно Георги.

В четвъртък обаче президентът отрече тази информация. “За съжаление, много от вас повториха сляпо написаното от кафявите сайтове за задържания, арести и отказ на родителите да приберат децата си. Вие, медиите, трябва да проверите фактите. Дължите го най-вече на тези млади хора, които на прага на пълнолетието си са засегнати от тази ситуация”, каза държавният глава. Радев обвини медиите, че не са разследвали случая, макар да имали ресурса да го сторят. “Аз не съм разследващ орган. От началото на мандата семейството ми е подложено на постоянни атаки”, каза още върховният главнокомандващ.

Заради това, че на купона е имало 14 души, от РЗИ няма да налагат санкции. Според заповедта на министъра на здравеопазването са позволени частни партита до 15 души.

На въпрос на “24 часа” от прокуратурата казаха, че все още не са получили материалите. Едва след като се запознаят с тях, ще решат какви мерки да вземат. На въпрос за проверка на къщата за гости от държавното обвинение посочиха, че ако се натъкнат на данни, че съдържателят не е плащал данъци, ще сезират компетентните органи.

“Имате грешка, аз нямам къща за гости”, каза мъжът, който отговори на мобилния телефон, изписан на сградата на бул. “Христо Ботев” 8. Тези думи обаче бяха изречени, след като чу, че го търсят от “24 часа”. Само 30 минути по-рано репортер на изданието му позвъни от друг номер. “Добър ден, намирам се пред вашата къща за гости и искам да я наема за рождения ден на брат ми”, обърнахме се към него. “Здравейте, възможно е, но пред коя от къщите ни се намирате”, попита ни господинът. След като му казахме, че става дума за тази на бул. “Христо Ботев” и поискахме да видим стаите отвътре, мъжът ни насочи как да я открием в популярен сайт за наемане на апартаменти. “Просто въведете Sofia Apartment in House 8 boulevard Hristo Botev”, каза ни той и увери, че не е проблем, че искаме да празнуваме рожден ден. Мъжът не се представи по име, номерът е регистриран във вайбър на името на г-жа Ivanka Petrova.

Цената за нощ в апартамента е 83 лв. “Климатизираното помещение се състои от 1 отделна спалня, 1 баня със сешоар и безплатни тоалетни принадлежности и кът за сядане. Предоставен е телевизор с плосък екран с кабелни канали”, пише в описанието на апартамента в сайта за отдаване под наем. Регистриран е там на 9 октомври 2019 г.Самият апартамент се намира на втория етаж на стара сграда. На първия има книжарница, магазин за обувки и пицария.

Само в заведението чули партито, другите две места вече били затворили. Именно собственикът на пицарията подал сигнала до полицията. Първоначално той отказа коментар пред “24 часа”. Едва на третото обаждане се съгласи да каже няколко думи. “Хвърляха фасове и скачаха върху покрива на пицарията”, оплака се мъжът. И каза, че част от младежите не искали да дават личните си карти на полицията. От МВР не коментираха за откази за идентифициране на присъствали на купона. От ведомството ще изпратят материалите по случая на прокуратурата в понеделник.