Само в 7DniSofia.bg

Готвят соц-импийчмънт за Корнелия Нинова след изборите

Корнелия нинова

Опозицията в БСП е готова да подложи Корнелия Нинова на своеобразен импийчмънт в случай на изборна загуба или опит за коалиция с ГЕРБ, разкрива пред Lupa.bg висш представител.

Социалисти с дълъг партиен стаж, включително бивши ръководни органи на Столетницата, смятат да внесат референдум в редиците с искане за предсрочно прекратяване на мандата на Нинова, която едва сега започна втория.

Това може да се случи с активирането на чл. 17 от устава, който посочва, че при искане на повече от половината членове на партията лидерът може да бъде сменен.

„Както тя организира прекия си избор, така ние можем да стегнем редиците и да поискаме смяна, ако не успее да гарантина поне 80 места в бъдещия парламент за автентичната левица“, коментираха пред медията ни критици на Нинова.

По тяхна информация слуховете за готвен съюз на „националното съгласие“ и задкулисни договорки с ГЕРБ от последните седмици силно са напрегнали бесепарите по места и вече се готвели подписки за отстраняването на председателката. В почти всички областни съвети има напрежение около листите с кандидат-депутати и Столетницата, твърдят опозиционерите, отивала на парламентарни избори разпокъсана от вътрешните конфликти.

А в същото време на „Позитано“ 20 настанало напрежение заради реплика на Нинова, че всъщност тя била в първия си мандат като председател, а не във втория, тъй като четяла червения устав така, че лидерството й започвало да се брои от прекия избор през септември миналата година. „Така тя смята да си осигури още 2 мандата начело“, противят се социалисти.

Част от тях обаче са на мнение, че вътрешен референдум за смяна на Нинова няма да е лесно начинание и са склонни по-скоро да прокарат промени в устава на БСП и така да вкарат лидерския въпрос на следващо заседание на 50-я конгрес. Подобни опити има в миналото – при войната, разразила се между Сергей Станишев и Георги Първанов, и по време на мандата на Михаил Миков, но досега не са довели до успех.