Фандъкова разкри дали мерките в София ще бъдат затегнати

Йорданка Фандъкова

На този етап не е нужно въведените мерки да бъдат променяни. Важно е те да се спазват. Затова контролът се засилва, най-вече в търговските обекти и в градския транспорт”. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща при здравния министър проф. Костадин Ангелов, предаде Нова телевизия.

„Трябва да продължим да следим внимателно данните и тенденциите при заразените с COVID-19. При спазване на сегашните мерки, можем да задържим нивото на заболели, каквото е в момента или, ако се наложи покачване, то да бъде плавно”, каза още тя.

По думите й болниците в София са в готовност и има достатъчно свободни легла в тях.

„Всички директори се обединихме около това, че няма повишаване на заболевоемостта с повече от 10 процента, което не налага промяна на мерките на този етап”, обяви директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

„В рамките на следващата седмица всички болници трябва да направят проверка не необходимата им апаратура за лечението на болни с COVID-19 и да докладват своята готовност”, допълни още той.

Нито една болница към момента не е съобщила да има недостиг на медикаменти.

„На този етап ръстът на хоспитализирани не е много по-различен от този от миналата седмица. Има леко увеличаване на броя на новозаразените, но няма сериозен ръст на хоспитализираните”, допълни проф. Балтов.

Към момента в „Пирогов” се лекуват 7 души, при които е открит новият вариант на коронавируса. „В никакъв случай обаче при тях клинична картина не е по-тежка”, каза директорът на болницата.

Снимка: Булфото