Само в 7DniSofia.bg

Кънчо, Пънчо и Дачков създадоха комитет за промиване на мозъци: Бойко не иска повече властта

явор дачков

Вероятността Бойко Борисов да бъде избран за премиер за четвърти път са едва 30:70. Това показва прогнозата на Аналитичната мрежа SOPHIA в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков с координатор Стела Райчева.

Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

Въпреки това се предвижда нова победа на следващите избори за ГЕРБ, като прогнозните стойности са 80:20, БСП ще е втора сила в следващия парламент – 75:25, ИТН ще е втора сила в следващия парламент – 25:75, ДПС ще бъде трета сила в следващия парламент – 50:50, а ДБ ще има около 300 000 гласа – 90:10.

“Възстановяването” на премиера Борисов е ситуативно и той вероятно съзнава това. По време на първите мерки срещу коронавируса (април 2020) рейтингът му израсна до над 60%, но отливът през август го запрати пред край на политическата му кариера. Той едва ли ще поиска (дори при категорична победа) да рискува още един електорален “откат” с хилядни тълпи на улицата, които скандират “оставка!”.

Въпреки, че към момента надеждата за политическа алтернатива изглежда убита, тя има възхитителното свойство бързо да се съживява и да поднася изненади, се посочва в прогнозата.

Конфигурацията на политическите сили към момента като че ли говори за възможност за втори парламентарни избори през 2021 г. Но това е илюзорно, защото резултатът от такива втори избори би бил напълно непредвидим (още по-малко на фона на редовните президентски избори през есента). Затова, най-вероятно изглежда в мандата на ГЕРБ (или в друг мандат) да се излъчи “догово̀рен кабинет” (под името “програмен”, “експертен”, “технократичен”…), който ще подчертава своята не-коалиционност. Т.е, чака ни нещо като втори Беров.