Политолог разкри грозните козове на Радев: Той избра да бъде „черна станция“

Румен Радев Президент (6)

Политологът доц. Стойчо Стоичев разкрива политическите ефекти от съдбовната 2020-а – годината на COVID-19 и трусовете на прага на изборната 2021-а.

Как ще приключи конфликтът между обитателя на президентството Румен Радев и премиера Бойко Борисов? Защо сблъсъците между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 в крайна сметка доведоха до сблъсък между лидерката на БСП Корнелия Нинова и продуктът й Радев и как ще се представят на изборите метежниците от изминалата есен?

Парламентарни избори на 28 март 2021 г. – плюсове и минуси.

Предвид ковид обстановката разговорът с доц. Стойчо Стойчев се проведе онлайн.

„Аз не виждам основание за някаква драстична промяна. Думите са гръмки, но на практика политическият ресурс и доверието на гражданите, с което политиците боравят, не е неизчерпаемо. То по-трудно се мени, колкото и да не им се иска на политиците да не е така. Краят на предишното Народно събрание беше белязан от реплика на Румен Раде: „Остават ви още две седмици“. Краят на това Народно събрание беше белязан с друга негова реплика: „Мутри вън!“. През 2021 година радикалните платформи, които обещават чудеса на базата на бързи промени, всъщност няма да получат подкрепа“, заяви той.

Доц. Стойчев заяви, че до изборите има твърде много време, но колкото и тривиално да звучи – непредвидима е политическата обстановка и има разум, който надделява над всичко останало: „В изборите участват хора, които имат семейства, мислят за своето бъдеще, те са по-консервативни и по-трудно залитат в посока на неясни проекти с големи обещания, но в крайна сметка с малко възможности“.

Политологът коментира и линията на поведение на президента Радев, която се превърна в негова „консистентна линия“. Той избра да бъде „черна станция“ – критиката му е премесена с песимизъм, който прелива във всички посоки. Подборът му на думи – „разсипващо“, „катастрофално“ – налага краен песимизъм“, отбеляза той.

„При неговите определения няма какво по-лошо нещо да се случи. А в крайна сметка реализмът ни казва следното: няма как да се различаваме от сходни политически и икономически системи, които се наблюдават в ЕС. България е твърде много интегрирана в световната икономика, което омекотява вътрешните кризи и проблеми. Така че не са възможни големи сътресения и катаклизми, каквито вещаеше президентът. И поради тази причина не се състояха неговите мрачни прогнози“, коментира Стойчев.

Той бе категоричен – че „всеядният популист“ Радев има определено намерение за свой политически проект. Политологът подчерта, че този проект няма да бъде самостоятелен, а ще има силната подкрепа от БСП, но поради силното му его той няма да иска да „играе втора цигулка“ в такава конфигурация.

Самочувствието на Румен Радев идвало от убедеността му, че зад него ще застанат 2 милиона българи, но нито той, нито партийките, които заявяват себе си на политическия хоризонт ще стигнат успеха, завоюван от ГЕРБ.

„Регистрацията на партията на Радев няма да има проблем. За президентските избори въпросът остава открит. Българската политика е доказала максимата „Интересът клати феса“. Колкото и да се обиждат и заклеймяват, като дойдат избори, БСП ще се договорят с него и в крайна сметка ще го подкрепят. Българските политици до такава степен са загубили срам и са се разпищолили, че нямат намерение защо се коалират с някого. Няма да се учудя, ако догодина БСП го подкрепи веднага, без да му се налага да се излага, ходейки по низовите организации“, заяви Стойчев.

Според него в ситуация като сегашната в БСП, в която довчерашните верни хора на Нинова я напускат, местните структури на партията ще покажат истинската същност на вътрешно-партийната опозиция спрямо централното ръководство.

Според Стойчо Стойчев разцеплението и съпротивата на местните организации в БСП, както и междупартийната конкуренция ще отслабят възможностите на Корнелия Нинова да направи силна кампания и да спечели изборите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.