Само в 7DniSofia.bg

Проф. Константинов: Мажоритарната система работи във Франция и доведе до пълен крах

Михаил Константинов

Народните представители не са отговорни пред своите избиратели, те са свободни хора, това е демокрацията. Такова мнение изрази в студиото на Би Ти Ви Кънчо Стойчев. Според него, не може тези, които управляват да изпълняват всяка сутрин волята на избралите ги. „Мажоритарната система ще остави много български избиратели без представители в парламента, това е глупост”, допълни той.

Социологът смята ,че партиите са доказан от историята субект, който контролира депутатите и не могат да бъдат заменени от друг. Стойчев смята за срамно ,че България се отдалечава от държавите в ЕС, докато преди 10 години скъсявахме дистанцията.

 „Мажоритарната система работи във Франция и доведе до пълен крах. Зад един депутат на Макрон стоят 18 пъти по-малко избиратели, отколкото зад един депутат на Льо Пен”, каза Михаил Константинов. Той посочи, че у нас зад един депутат стоят 12-13 000 гласа и това не се променя.

Професорът се обяви, че не е необходимо да питаме хората за нещо, което не разбират и това ще се повтори, независимо колко референдуми проведем. „30 процента от французите са чували името на своя фаворит, останалите не са”, допълни той. Според него, да похарчим сега 47 милиона лева за нов референдум не е сериозно и поиска дискусия по темата преди да се вземе решение.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.