Тагарев потупа Тръмп по рамото от срещата на НАТО в Брюксел

payimage-592001

България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана. Това заяви военният министър Тодор Тагарев в Брюксел. Той е там за срещата на министрите на отбраната на страните-членки от НАТО и сам отбеляза, че на нея присъстват всички „титуляри“.

„България е сред тях. Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от следващите години до 2032 година. В някои години години повече“, заяви Тагарев.

Министърът на отбраната съобщи, че към 2026 г. е планирано да се отделят 2,4% от БВП за отбрана.

„За 2026 г., когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Значителна част от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници“, посочи Тагарев.

Той коментира и думите на бившия американски президент Доналд Тръмп, който в сряда предупреди, че „че ако се върне в Белия дом, няма да защитава членовете на НАТО, които не изпълняват целите за разходи за отбрана“, дни след като предизвика тревога в Европа, като намекна, че ще насърчи Русия да напада такива страни:

„Господин Тръмп, знаете всички, че е в предизборна кампания, тя беше и такава още от времето, когато беше президент, но тя е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година , т.е преди 10 години и фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен, тъй като трябва всички заедно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското правителство“, категоричен е военният министър.

„В НАТО ангажиментът е категоричен и тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територия НАТО, няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг, на страна агресор примерно“, допълни Тагарев.