Успешна ли беше срещата между Румен Радев и Путин? Как е оценена от ГЕРБ и какво да очакваме от предстоящите преговори, говори Тома Биков

Тома Биков (2)

Срещата между българския президент Румен Радев и руския му колега Владимир Путин все още е гореща тема в политическите среди. Малко след това посещение излезе информация, че Бойко Борисов също ще преведе среща с държавния глава на Русия. Дали е била успешна, как е оценена от ГЕРБ и какво да очакваме от предстоящите преговори, Тома Биков разказва пред БЛИЦ:

– Г-н Биков, как оценявате срещата между Радев и Путин?  Мислите ли, че може да бъде наречена „успешна“?  – Оценката ми е в границите на нормалното и в рамките на протокола. Като се има предвид, че от самото президентство бяха заявили, че поводът за посещението на г-н Радев бе 24 май и честването на този празник, до колкото видях и очакванията от другата страна бяха в тази посока и за това преминаха съвсем протоколно двете срещи с Медведев и Путин.

Лично за мен няма някаква голяма новина от тези срещи, с изключение на това, че премиерът също ще посети Русия на 29 и 30.  – Вчера казахте, че президентът е превишил правомощията си. Къде и с какво?

– Образно казано. Президентската власт няма правомощия да осъществи какъвто и да е било енергиен проект. Имало е случаи в новата ни история, когато президент е водил такива преговори, визирам Първанов, но тогава ситуацията е била съвсем различна. Тогава президентът беше архитект на управляващата коалиция.

Имаше влияние и в парламентарната група на управляващата партия на БСП и подобни преговори с него отиваха по 4-5 министри. Те отговаряха за това да се изпълни обещаното. Президентът показваше, че е в състояние да поеме ангажимент да бъдат изпълнени тези договори. В сегашния случай по нищо не изглеждаше, че президентът е в състояние да поема подобна отговорност. Заради това г-н Путин и г-н Медведев не разговаряха по тези проблеми. Дори не са се и опитвали да говорят по тази тема. Логично е правителството да ги прави. Това са много тежки преговори, които няма да свършат края на месеца. Те са започнали.  – Може ли тази среща да се нарече „първа крачка“ в затоплянето на отношенията между България и Русия?

– Тази „първа крачка“ за която се говори, за мен не е първа крачка. Г-жа Теменужка Петкова беше в Сочи преди две седмици. Откъм президентската институция може би да. Разбира се, ние нямаме нищо против тези инициативи на президента. Въпросът е в крайна сметка Българската държава да изглежда адекватно и Радев да отговаря на въпросите, които са в правомощията. В Русия президентската институция е в центъра на изпълнителната власт и може да води всякакъв тип преговори, докато тук център е министър-председателя и той от поне една година, откакто това правителство е на власт, България и Русия имат постоянен контакт и опит за изграждане на едни прагматични отношения. Ако президентът е бил на мнение, че има замразяване на българо-руските отношения, то това замразяване не е факт.

-Г-н Борисов също заминава за Русия за среща с Владимир Путин. Какво можем да очакваме от тази визита и кои ще бъдат главните теми, които ще подлежат на дискусия?

– Очакваме да бъдат продължени тези разговори – какво се случва с Белене и газовия хъб, по който се работи от години и се подкрепя от ЕС. Руският президент би участвал в подобни инициативи, ако има гарант от ЕС, че той ще стои зад проектите. Крайните потребители ан една подобна газова тръба са държавите от Европа. Това очаквам без да съм запознат с детайли, правителството решава тези въпроси.

– Знае ли се вече с каква делегация ще замине премиерът? Дали ще вземе лидери от други партии, които имат интереси от подобна среща с руския президент?

– Нямам все още такава информация, но предполагам, че ще бъдат министри, които ще изпълняват договореностите и могат да преговарят. Това е посещение, което се организира от министерски съвет и е в тяхното правомощие. Нямам представа дали ще покани или вземе лидери от други политически партии. Ние като депутати единствено можем да се опитаме да подкрепя тези преговор тук.