Прокуратурата с извънреден брифинг! Удариха огромна банда за трафик на бежанци и фалшиви документи…

полиция жандармерия

Шефът на Специализираната прокуратура г-н Иван Гешев и заместник-директорът на ГДБОП г-н Стоян Темелакиев дават брифинг във връзка с две съвместни разследвания на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

“Говорим за две досъдебни производства, проведени от Специализираната прокуратура. И двете производства са образувани наскоро и по тях е работено активно. Едната е за трафик на хора, а другата за група, разпространявала фалшиви документи”, обяви Иван Гешев.

“По операцията за фалшиви документи и банкноти са претърсени над 40 адреса, иззети са около 500 000 фалшиви банкноти с номинал 100 долара. Иззети са множество фалшиви документи, включително и български”, разкри шефът на Специализираната прокуратура.

“Най-вероятно в резултат от взаимодействието с партньорските служби са неутрализирани и организирани престъпни групи с трафик на чужденци, които са генерирали печалба за над 15 млн. евро, вкарвайки бежанци и мигранти от различни държави. Цялата тази процедура е ставала чрез произвеждането на неистински документи, ползвани от други групи с цел трафик на мигранти”, каза още той.

“Арестувани са 7 лица. Четири от тях и към този момент са в ареста, други трима са освободени срещу парична гаранция”, добави Иван Гешев.

“При другата операция са арестувани 5 души за трафик на бежанци”, допълни шефът на Специализираната прокуратура.

Стоян Темелакиев от ГДБОП също разкри подробности за операциите. “При първата операция установихме, че на територията на България се изготвят фалшиви документи за албанци, които влизат на териториите на САЩ, Канада и Великобритания”, коментира той.

“В хода на реализацията събрахме достатъчно и годни доказателства, които да се ползват в съдебния процес. Установихме помещение, пригодено за изготвянето на фалшиви документи за самоличност на територията на Пловдив”, обясни представителят на ГДБОП.

“Паралелно с нашата операция беше проведена и такава в Албания. Бяха арестувана 40 лица, а други 12 са обявени за издирване. Групата е действала от няколко години”, каза още Стоян Темелакиев.

“Сред арестуваните има лице, което е знакова фигура по тази линия. Сред другите арестувани има криминално проявени и осъждани”, добави той.

“Мигрантите са заплащали около 7000 паунда, за да влязат на територията на Великобритания и между 25 и 30 хиляди долара, за да влязат на територията на САЩ и Канада”, разкриха спецченгетата.

“Качеството на документите е било добро. Паралелно с фалшивите документи е имало и истински такива, като лицата, които са ги ползвали, са привеждани във вид, максимално близък до този на снимката”, уточни Стоян Темелакиев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *