ГОРЕЩО! Синдикатите призовават Гинка спешно в парламента на кръстосан разпит! Ето ги и ключовите въпроси

КАКА ГИНКА

КНСБ и КТ “Подкрепа“ искат да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Това се казва в писмо на двата национално представителни синдиката, внесено в парламента. Целта е кандидат-купувачът „Инерком“ и държавните институции да дадат отговор на три ключови въпроса:

 

Социалните измерения на сделката с оглед запазване на доходите и социалните придобивки на работещите в ЧЕЗ – ангажименти за запазване на работните места, политика за ръст на доходите и запазване на социалните придобивки  чрез ефективен социален диалог и КТД. Второто питане е дали има стратегия за развитие на дружеството – инвестиции и производствена програма, прилагане на текущия бизнес план на “ЧЕЗ Разпределение България“ АД и гаранции за запазване на социалните придобивки при предложение за актуализацията му

Накрая синдикатите питат за ценовата стратегия на дружеството и социални измерения за потребителите на електрическа енергия в България, включително фирми и домакинства.

КНСБ и КТ”„Подкрепа“ настояват на дискусията, освен енергийните им федерации да присъстват кандидатът за купувач на активите на ЧЕЗ “Инерком България“, енергийният министър Теменужка Петкова и ръководството на КЕВР.

“Като национално отговорни институции, няма как да подминем огромното обществено и политическо напрежение около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ -България. Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност”, се казва в писмото на КНСБ и КТ “Подкрепа“.

Синдикатите припомнят, че енергийните федерации и ръководствата на двете организации още през 2004 година изразиха ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества. Това бе потвърдено и в позиция на двете организации, огласена преди две седмици.

“През 2004 г. заявихме, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките.  Двата синдиката поставиха и допълни изисквания, касаещи хиляди работещи в дружествата, които залегнаха в специална стратегия за приватизацията на ЕРП-ата, приети от парламента на Република България. Тези изисквания гарантираха социален пакет за работещите в отрасъла. Надяваме се, че на заседанието на комисията ще намерим отговори на всички наши въпроси“, завършва писмото, подписано от президентите Пламен Димитров и Димитър Манолов, предаде ПИК.

Ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа“ ще продължат да следят отблизо сделката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на интересите и правата, както на работещите в дружеството, така и на потребителите на електрическа енергия в страната.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *