От БСП хвърлиха бомбата днес: Валери Симеонов е като озверял фашист, вън от кабинета веднага!

Вицепремиерът Валери Симеонов се държи като озверял фашист. Няма никакъв смисъл да се извинява – в такава ситуация се махаш от правителството моментално.

Това заяви депутатът от БСП Александър Симов пред bTV.

Така той коментира изказването на Симеонов по адрес на руския патриарх Кирил, в което го нарече „цигарен патриарх“, „второразрядно ченге“ и “хитрец”. Думите му предизвикаха скандал в Обединените патриоти – “Атака“ и ВМРО се разграничиха от тях, а Волен Сидеров дори заяви, че управляващата коалиция може и без Симеонов.

Според Симов, ако премиерът Бойко Борисов е човек на място и геополитически стратег, трябва веднага да отстрани член на кабинета му, позволил си такава фраза, “позволил си да се държи като дребен хулиган на футболен мач“.

“Ако патриарх Кирил беше тук в лично качество, а Валери Симеонов се намираше в някоя бургаска кръчма с група приятели, а не беше вицепремиер и си позволеше такъв език, сигурно щеше да мине. Но когато го казва вицепремиерът на България, той прави скандала чудовищен, огромен. Симеонов се държи като, извинявам се, като озверял фашист. В лицето на Кирил, който идва тук в институционално качество, той обижда цялата Руска православна църква. Ако Симеонов смята, че това е ролята му на вицепремиер – да ни забърква в такива конфликти, то значи имаме кабинет, който ще ражда само трусове и бури“, добави социалистът.

И добави:

„Не съм против това един български политик и вицепремиер да изразява позиция по този скандал, но когато думите ти приличат на нещо, написано на стените на градска тоалетна, съжалявам, мястото ти е вън от политиката“.

Патриарх Кирил подмина добрия тон, коментира обаче депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски и добави, че когато си гост в една държава, не може да осъждаш с такъв назидателен тон нейни действия и право ѝ да има своя политика.

„Това тропане по масата беше недопустимо. Надявам се, че самият патриарх ще намери начин да осъзнае какво е направил и да се извини“, подчерта той.

Гърневски заяви още, че изказването на патриарха е било „типично в имперски стил, типичен по отношение поведението към България от години… имаше назидателен тон и език, който смути, определено“.

Според него Обединените патриоти трябва да се разберат помежду си дали Симеонов трябва да се извини и е убеден, че „те ще си изчистят отношенията“.

“ГЕРБ има своята позиция, тя е ясно изразена – иска да знае дали президентът и премиерът водят синхронизирана политика по отношение на българския интерес и достойнство”, каза Гърневски.

Затова и пожелали разсекретяване на стенограмата от срещата – за да се види имало ли е позиция на президента по отношение на това изказване. От президентството обаче заявиха, че такава няма.