Жестока пирамида успя да завлече десетки хиляди фирми! Схемата е следната: Обаждат се по телефона и ви казват, че сте одобрени за “коректна фирма”

Пари

Хиляди фирми у нас заблудени с така наречените сертификати „За коректни фирми”.Търговци получават така наречените грамоти, които трябва да гарантират, че фирмите са коректни и клиентите трябва да им се доверят. Оказва се обаче, че в схемата са влезли не само частни обекти. Училища, детски градини, едни от най-големите болници, та дори и община Сухиндол, се водят коректни фирми. Какво седи зад гръмките заглавия и трябва ли да имаме доверие на всяка лепенка върху витрината?

Сертификатите „Коректна фирма“ – не е трудно да ги срещнеш. Десетки хиляди фирми у нас са платили, за да сертифицират услугите, които предлагат, разказва Нова телевизия. Магазини за хранителни стоки, пенсионни услуги – всеки, който по някакъв начин фигурира в търговския регистър може да получи обаждане с оферта.

“Представители на фирмата, която издава тези сертификати, които твърдяха че нашата фирма е спечелила сертификат коректна фирма, аз се поинтересувах да разбера защо нашата фирма точно е спечелила такъв сертификат. Те ми обясниха, че нашата фирма няма негативни мнения в интернет и това е достатъчно условие да спечелим този сертификат”, заяви Николай Тонев, управител на онлайн издание.

Така нареченият сертифициращ орган работи у нас от 2015-та. Откривал безупречните фирми чрез софтуер, който отсявал тези, за които нямало негативни коментари онлайн. Според информация в сайта, над 20 хиляди фирми вече са се възползвали от услугата, която не е безплатна.

„Видях в интернет, че доста фирми в България вече са сертифицирани в кавички  от коректна фирма и реших да видя дали за тях има негативни мнения. Огромна част от тези фирми са с негативни мнения с лоша репутация и това автоматично означава, че този сертификат се издава само защото е заплатен, не защото се основава на някакви критерии”, казва Тонев.

Така коректността на една фирма, разпечатана на цветен принтер на лист А4 струва 77 лв.

Проверка в Гугъл на фирма, вече получила документ за коректност показва ясно – хотел в София със сертификат и с редица негативни коментари по негов адрес. Фирма за почистване, която доста хора критикуват, също безпроблемно получава тапията. Зад коректния документ стои „Изследователски център на клиентските мнения“, фирма която КЗП санкционира преди 2 години.

„Ние много подробно събрахме тогава информацията  и установихме следното: Няма абсолютно никакви критерии, обективни, въз основа на, които може да се извършва такава преценка. Не е ясно и кой я извършва, плюс  това. А и нещо повече, направихме експеримент с новорегистрирана фирма, която не е осъществявала никога дейност и всъщност се оказа, че тя без никакъв проблем можеше да бъде сертифицирана в кавички, по този начин. Мисля, че сме бил в правилната посока, тъй като на първа инстанция нашето решение е потвърдено от съда и всеки подобен прецедент,разбира се, трябва да бъде третиран по същия начин”, казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Малко след санкцията от държавата „Изследователски център на клиентските мнения“ прекратява своята дейност. След като до февруари 2016-та общият брой отличени фирми е над 16 000, което прави над милион и 200 хиляди от продажба на разпечатани стикери и сертификати. И днес обаче сертификати продължават да се издават, този път от новорегистрираната „Програма за развитие на етичния бизнес“ ЕООД. A освен МОН за коректността и на училищата може да гарантира един хвърчащ лист, при това платен. Коректна фирма вече е и 128-мо училище в София.

„Преди две години те се бяха свързали с моя помощник директор повярвахме, че е нещо модерно  както са сега социалните мрежи , налични анкети класации и го приехме за нормално”, разказва директорът на 128-мо училище в София Юлиян Плачков. В списъка на „коректните” влизат още: болници като софийската „Царица Йоана”, Общинската фирма “Софинвест” и община Сухиндол. За да се прекрати нелоялната практика от Комисията за защита на потребителите продължават с проверките. Сертификатите се издават от фирма, която е обявила три адреса – в София, Бургас и Русе. А управителите й са чужденци – от Румъния и Сърбия.

„Ние като комисия сме убедени, че това е посоката, че за да може има подобно изследване  и това е известно от всички механизми, световно признати, за сертифициране трябва да има много ясни и обективни критерии и трябва да е много ясно, кой точно е органът или организацията, която има право да извършва такава дейност. И ако това не е на лице, става въпрос, просто, за една заблуда”, каза Димитър Маргаритов от КЗП.

От Комисията очакват решението на Върховния административен съд, след като на първа инстанция, коректния сертификат е обявен за незаконен. Дотогава проверките на съмнителната практика продължават, с напомняне, че коректността не се печата, а се доказва.

Източник: Пик