Дипломат: Случилото се в Одрин е срам за България! 3-ти март е празник, който трябва да се чества, а там беше превърнат в опело!

Георги Димов
На 3 март в Одрин генералният ни консул там Васил Вълчев отмени тържествената част от празненствата по случай Националния празник на България.

Причината – да бъде отдадена почит към турските войници, които са загинали при акцията на страната в Северна Сирия. Това от турската страна беше счетено като българска подкрепа за Африн и операцията “Маслинова клонка”.

Това обясни бившият консул на България в Одрин Георги Димов в студиото на “България он ер”, и каза, че на него дори му е обидно от това.

“3 март е празник, който трябва да се чества, а в Одрин беше превърнат в опело”, подчерта Димов.

Според него това е едно срамно петно, което България ще трябва да измива сега. Бившият ни консул в Одрин акцентира на това, което е направил Васил Вълчев от политическа и дипломатическа гледна точка, като заяви, че става въпрос за българска подкрепа за Африн.

“Позицията по отношение на сирийските кюрди на целия свят, на Европейския съюз, на НАТО, на САЩ, на България е съвсем друга. За нас те не са терористи. За Сирия има решение на Съвета за сигурност на ООН, което предполага прекратяването на всякакви военни действия”, категоричен беше Георги Димов.