НАГЛОСТ! Красивата Стефи си отиде едва на 18, а виновната лекарка, дори не иска да си плати глобата от 300 лева…

660_a8d55692a1aba440aee33da775551a8b

Лекарка обжалва в съда 300 лв. глоба, наложена й от директора на “Медицински одит” след проверка във връзка със смъртта на 18-годишната Стефани Димитрова от Русе.

омичето издъхна на 29 октомври 2016 година от рак на стомаха в Русенската болница, а точната й диагноза бе потвърдена окончателно ден преди да си отиде от този свят.

Глобата на д-р Анна Х., при която Стефани потърсила помощ за страданията си, е наложена заради “недостатъчен обем от действия с цел уточняване на причините за стомашната болка на пациентката”. Абитуриентката посетила кабинета по гастроентерология в края на 2015 г. Лекарката я прегледала, поставила й диагноза “Други гастрити” и й назначила медикаментозна терапия.

Осем месеца след това – на 7 септември 2016 г., вече завършилата училище Стефани отново посетила кабинета. Поставена й е същата диагноза, която е потвърдена и при вторичния преглед дни след това.

При неизяснен болков синдром с голяма давност не е било назначено образно-рентгеново изследване с контрастна материя, гастроскопия или вземане на биопсия, както и насочване към болница, е констатирала проверката на “Медицински одит”.

Момичето е прието по спешност в УМБАЛ – Русе на 17 октомври и 12 дни след това умира, припомня “Монитор”.

За трагичната участ на Стефани се разбра, след като майка й Силвия Димитрова публикува в мрежата сърцераздирателно писмо, в което обвини болницата в некомпетентност.

Ръководството на УМБАЛ – Русе даде пресконференция, на която отхвърли упреците на жената. Ракът на стомаха се срещал изключително рядко при млади хора и когато при такива случаи се откриел, вече било късно за лечение, обясниха тогава лекари.

Сега Русенският районен съд потвърди наказателното постановление на директора на “Медицински одит”, с което на лекарката е наложена глобата. Решението може да се обжалва пред Административния съд в Русе.