Проф. Кантарджиев бие тревога: Пазете децата! В момента настъпват усложненията от грипа…

Тодор Кантарджиев

Заболеваемостта от грип намалява. Тази седмица заболелите от грип са 30 000, докато миналата седмица бяха 40 000. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев.

В момента проблемът е най-вече при децата. Настъпват бактериалните усложнения от грипа, които при децата се изразяват в стафилокови пневмонии, посочи проф. Кантарджиев. Началникът на клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” доц. Христо Шивачев съобщи, че през последните две седмици 10 деца с усложнения на черния дроб са приети в спешния център. Основната възрастова група е от 3 до 6 години.

Нещата са овладяни и децата са пред изписване. Тези инфекции водят до срив на имунитета и една добавъчна инфекция е по-трудна за овладяване, заяви доц. Шивачев. Той препоръча родителите навреме да се обръщат за консултация към специалистите. Проф. Кантарджиев уточни, че на пет болни от грип обикновено един прави усложнения.

Около 60% се нуждаят от настаняване в болница. Най-честите усложнения са пневмониите. Тази година няма кой знае колко случаи на усложнения, заяви проф. Кантарджиев. По думите му в момента са разпространени парагрипен вирус и респираторен вирус при децата.