Само в 7DniSofia.bg

Каракачанов: Трябва да има преструктуриране на бюджета и не виждам драма в това

7 Dni Sofia30.05.2017
красимир каракачанов

Докато аз съм министър на отбраната ще се старая проектите на трите вида въоръжени сили да вървят едновременно. Tова каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той присъства на Деня на отворените врати във Военната академия, който е посветен на 145-ата годишнина от рождението и 100-годишнината от героичната гибел на един от най-достойните и обичани български командири полковник Борис Дрангов, педагог, писател и воин.

„Днес имаше КСНС и между всички политически сили имаше единомислие. Темата със сигурността на България е тема, по която няма начин да нямаш единомислие. Разбира се, някои от опозиционните политически формации заявиха, че не са склонни за вдигане на процента от БВП на 2% толкова бързо и ускорено. Никой не иска от нас да го правим все още този бюджет. Според срещата в Уелс от 2014 г. се говори за 2% от БВП и 1%, който трябва да се достигне до 2024 г. Не може да се чака 2022 г., за да започнеш да правиш нещо. Нямаше никакво разминаване. И двамата са дали изявления, от които се видя, че разминаване между премиер и президент няма. Всеки един от нас, ако тръгне да си купува телевизор, хладилник или кола, предпочита разсроченото плащане, защото с по-малки вноски, по-дълго време, някак си по-леко му идва на семейния бюджет“, заяви Каракачанов.

Според него това е и бюджетът на държавата. „От тези пари, които в момента ги има в наличност, ако се постигне това разсрочване, което се говори като вноска, като средства, които годишно трябва да се отделят, и по двата вида – и за самолетите, и за корабите, ще има достатъчно и за сухопътната войска“, добави военният министър. По думите му прекрояването на бюджета е нещо, което парламентът трябва да направи и не виждам никаква драма в това. „За мен е важно да се движат трите проекта за трите въоръжени сили едновременно, а не един за сметка на друг“, подчерта Каракачанов.

За обещаните пари за ремонт на сградния фонд на „Специални сили“, Каракачанов коментира, че това са 3 млн. лв. и още преди да посети ги посети в Пловдив преди две седмици, е разговарял с Бойко Борисов и той го е уверил, че обещаните пари ще бъдат осигурени.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.