Мега проект в София! Надземно метро ще свързва столицата с Божурище

метро

Надземна железница може да свърже столицата с индустриалната зона в Божурище. Идеята е трасето да минава по пътя на планираното продължение на бул. „Царица Йоанна“ от жилищния квартал до Божурище.

„По проект бъдещият път до индустриалната зона ще бъде по две ленти в посока, а по средата да бъде изградено надземното метро, както е изградено в жк „Младост“, коментира Aнтoaнeтa Бapec, изп.-диpeĸтop нa “Haциoнaлнa ĸoмпaния Индycтpиaлни зoни”.

Ако се одобри изграждането на метро до Божурище, ще бъде изградена и връзка и с жп гарата в индустриалната зона, допълни Барес. Документите за пътя, но без изграждането на продължението на метрото, вече са внесени в Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат за приоритетен проект на стойност 19 млн. лева. Работи се и в посока промяна на Общия устройствен план на Столична община, за да стане възможно удължаването на булеварда. Готви се още проект за бърза връзка на зоната с пътя София – Калотина. Част от терените до Калотина са собственост на “Haциoнaлнa ĸoмпaния Индycтpиaлни зoни”, което ще улесни изграждането на връзката и няма да се наложи отчуждаване, пише в. “Монитор”.

От държавната компания извършват анализ на това колко компании в Икономическа зона София-Божурище биха използвали интермодален терминал в зоната. „Готови сме със заданието за предпроектното проучване, което ще е на стойност около 1 млн. лева, но за да се дадат тези пари, трябва да бъде оправдано“, коментира още Барес. Концепцията за такъв терминал в Божурище е една от идеите за подобряване на инфраструктурната свързаност и достъп до индустриалната зона, допълни още тя.