Удар за крадците на ток! ЧЕЗ въвежда нова технология, която ще открива 99 на сто от нарушителите

Ток Електромер

ЧЕЗ “Разпределение” ще установява кражбите на ток чрез нова технология, която ще открива почти 99 на сто от нарушенията. От енергокомпанията, която обслужва Западна България, съобщават, че ще снабдят с рефлектометри всички проверяващи екипи. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с много голяма точност и при проверка всички кражби се установяват веднага. През миналата година екипите на ЧЕЗ “Разпределение” са установили близо 7 хиляди и 100 кражби на ток. От дружеството очакват с новите уреди броят на откритите нарушения да се увеличи, предаде bnr.bg

Кражбите на ток в 30-те многоетнически квартали на територията на Югоизточна  България, обслужвана от EVN, са сведени до минимум след въвеждането там на 100 -процентно дистанционно отчитане на електромерите. Всеки опит за достъп до системата се засича веднага, поясниха от компанията.  В резултат на дистанционното отчитане се е  увеличила и събираемостта в тези квартали като тя е над 95 %.


Костадин Величков от съвета на директорите на “Електроразпределение Юг” заяви, че през миналата година се е увеличил броят на заловените да извършват кражба на електроенергия, защотоОще, когато се отвори таблото или когато се отвори капака на електромера при нас пристига сигнал, че има намеса в измервателното устройство. Тези  намеси нашите монтьори ги проверяват на място.

Дистанционни електромери  вече има в градовете Пловдив, Асеновград, Карлово, Хисаря, Раковски, Съединение Стамболийски, както и в село Калояново. Предстои проектът да се разгърне и в другите населени места, обслужвани от компанията. За 2017 откраднатата енергия е за близо 1 и половина милиона лева, каза от своя страна говорителят на ЕVN Петър Костадинов. Това е енергия, която ние ще си търсим от съседните клиенти, които са хванати в кражба или манипулация, тоест, тази сума е спестена и няма да се плаща през цените от всички други клиенти.