Важна новина за шофьорите! Ето какви мерки предприеха за мръсния въздух в София…

мръсен въздух

Столичният общински съвет прие в четвъртък (25 януари) пакет от мерки за справяне с мръсния въздух в София, предложени от Столичната община.

Като цяло прилагането на аварийния план почти изцяло зависи от прогнозите на системата за ранно известяване, разработена от БАН, по поръчка на общината. Както „БАНКЕРЪ“ обаче обясни, тя не винаги дава точни данни. Това на практика се потвърди и от председателката на Екокомисията в СОС Лорета Радева още в началото на месеца. Сега управляващите твърдят, че наблюдава подобрение в точността на прогнозите – те са на 80% верни според  зам.-председателят на общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ).

Идеята на общинарите е, когато системата прогнозира, че замърсяването на въздуха в столицата ще бъде 3 пъти над нормата, тогава да влизат в сила приетите мерки.

Аварийният план ще за засяга най-вече шофьорите на леки автомобили въпреки анализите, че не колите, а битовото отопление е замърсител номер едно. Все пак в дните с особено мръсен въздух ще зачестят проверките на КАТ. Пътната полиция беше оборудвана с устройства (газоанализатори) за измерване на вредните емисии, които бълват автомобилите. На този етап има няколко в сградата на КАТ и няколко в патрулите им, но държавата е поела ангажимент да закупи още.

Освен това общината ще мие улици и булеварди, когато дишаме отровен въздух 2 пъти над нормата. Служителите на Столичния инспекторат пък ще правят проверки дали в пунктовете за вторични суровини и в автосервизите не се горят отпадъци.

В дните, в които замърсяването е между 3 и 4 пъти над нормата ще се разрешава паркирането в крайните десни платна на някои от големите булеварди покрай центъра на града. Забрана за паркиране в части или напълно в сините и зелените зони, както и затваряне за автомобили на улици ще се въвежда, когато прогнозите са за превишения 4 пъти над нормата. Тогава също ще е позволено паркирането по булеварди

Ако тези действия не дадат резултат, прогнозата се окаже правилна и в два поредни дни се отчете четирикратното превишение на нормата, общината ще пусне целодневния „зелен билет“ на цена от 1 лев за цялата мрежа от градския транспорт.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории