Само в 7DniSofia.bg

Разкриха къде ще се хранят гостите за европредседателството! 22 хотела ще ги запознават с родната кухня…

Лиляна Павлова (3)

На територията на три места ще могат да опитат основно от българската кухня делегатите по време на предстоящото през първата половина на 2018 г. у нас председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно, след като броени дни преди старта на БГ председателството на ЕС НСО иБългарската агенция по храните (БАБХ) се впуснаха в проверки в кухните на ресторантите и хотелите, които ще се грижат за изхранването на очакваната цяла армия от високопоставени гости, предаде Пик.

Проверките бяха навръх Коледа, потвърдиха от институции, отговарящи за инспекциите и организацията на председателството. Оттам уточниха, че акциите не са еднократни и ще продължат по време на шестте месеца, в които столицата ще е домакин на 300 официални събития с 22 000 гости.

По време на инспекциите се проверяват сградния фонд, оборудването, храните, документите за произхода им, срока им на годност, а също цялостното хигиенно състояние на обектите и здравните книжки на работниците.

Към момента е определено гостите на председателството да се хранят на три места – в ресторанта на НДК и в резиденция „Бояна“, където има още два обекта. Две или три вечери ще бъдат организирани в зала „Джон Атанасов“ в „София тех парк“. За запознаването им с българската кулинария обаче ще отговарят и кухните на още 22 хотела. Това е бройката на местата, на които ВИП посетителите ще отсядат.

За обгрижването им бе проведен търг за обслужващ хотел за 30 събития. Отделно обаче министърът, отговарящ за организацията на Председателството – Лиляна Павлова, подписа споразумение за взаимодействие с асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА), за още 21 хотела, чиито услуги да могат да бъдат използвани. Те са включени в списък, от който гостите могат да избират.

По време на БГ председателството на ЕС ще има една среща на върха на лидерите на Евросъюза, както и 25 събития на високо ниво. Официалното откриване е на 11 януари, като за него ще дойде шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

В програмата е записано, че на 12 януари у нас ще пристигне и т.нар. Колеж на комисарите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *