Само в 7DniSofia.bg

Борисов с горещ коментар за проблемите, които клатят държавата: Ще си извадим кирливите ризи и ще покажем всичките си магарии…

Бойко Борисов (8)

Премиерът Бойко Борисов прави равносметка за изминалата 2017 г. Пред БНТ министър-председателят коментира препъникамъните пред властта, успехите и неуспехите. Какво предстои през 2018 г.?

Борисов направи коментар за словото, което произнесе почетният лидер на ДПС Ахмед Доган снощи пред елита на партията. Сокола заяви, че ГЕРБ няма алтернатива в момента и ако падне от власт, няма кой да я смени.

“Доган правилно каза на БСП и на неговите да не бързат на принципа “стани да седна”, тъй като не са готови. Нека си изчакат времето. Това им каза той. Иначе ще настъпи катастрофа, ако докарат един нов “Орешарски”, коментира Борисов в интервю за БНТ.

Доган е един мъдър човек, 27 години е в политиката и знае за какво става въпрос, допълни той.

Понеже Ахмед Доган знае технологията на управление, а и добре познава БСП, им казва има ли кой да замести това управление. Всяко дете знае, че няма, отсече той. И допълни, че дори и червените агенции сочат същото.

Вместо да изкараме дивидент от европредседателството, ние ще си изкараме кирливите ризи, казва Борисов.

Готови сме с всичко, което е необходимо да бъде готово за европредседателството. По български маниер винаги накрая даваме газ, но оценката е, че сме готови, каза Борисов.

По една тема, за миграционната криза, сме си казали “да” с Ердоган. Спомнете си Харманли, Овча купел. Като свършим работа все едно не е имало темата. А знаете ли колко желязни усилия костват да пазим границата България-Турция, коментира Борисов.

Нашите съседи и приятели от Гърция не могат да си преброят мигрантите. И Меркел и Юнкер поставиха въпроса откъде идват по 500 мигранти на ден, след като нашата граница се пази, коментира премиерът. Нямаше по-голям страх у българите, колкото и да сме толерантни като нация, две-три семейства с деца обикаляха България и нямаше кой да ги приеме. А я си представете 100-200-300 хиляди мигранти. Не сме направили нищо повече от това да имаме добри междусъседски отношения, посочи министър-председателят и допълни, че сме длъжни да имаме много добри отношения с всички съседи.

На въпрос за договора с Македония, министър-председателят заяви, че и те са узрели за тези взаимоотношения. Ние нищо не искаме от тях, искаме само да са стабилни и да са добре, и заедно да празнуваме празниците, а не да стават повод за кавги. Мисля, че, както Зоран Заев казва, бяхме храбри. Отидохме и се поклонихме на техните паметници и той при нас. В първите минути след договора излязоха комисари, премиери, департаменти чак от Австралия, Канада, Швеция, с поздравления за това, че балкански държави, без посредници, са седнали и са се разбрали, гордее се Борисов.

Мисля си, че с местните избори в Македония и победата на Зоран Заев беше един вот на хората, че този път на Македония към Европа, НАТО и демокрацията е осъзнат, посочи той.

Темата Западни Балкани и Балкани по никакъв начин нямаше да присъства на нито един съвет. Членките на Европа са толкова вглъбени в темата за самата Европа. Факт е, че благодарение на разговорите, дипломацията, фактите, които имах възможността да изложа на толкова много колеги, всики единодушно сложихме темата за Западните Балкани, а и ще има среща на ЕС с всички лидери на Балканите. Още нещо – срещата Китай и Балканите, 16 плюс 1. Темата, която гарантира освен парите от банките в света и Европа…В Лондон правим още една среща за западните Балкани, защото и те искат да кофинансират проектите и коридорите. Ако сме умни на Балканите, ще придвижим много теми напред, отсече премиерът.

На въпрос дали се слагат на пауза вътрешните теми за 6-те месеца на европредседателствата, той отсече: Не. Като идват гости и мама, тате казват да не правим пакости. А ние искаме да покажем всиките си магарии за тези 6 месеца, коментира премиерът.

По темата за коалицията и трусовете с партньорите Борисов посочи, че няма друга конфигурация. При нови избори няма да се създаде по-добро, освен че ще счупиме държавата. Едни могат да тълкуват, че изказването на Доган е жест към ГЕРБ, сближаване или раздалечаване. Но той си е направил сметка за партията. Когато Доган и Станишев се целуваха на Орлов мост, стана тотален срив, посочи Борисов.

На въпрос за това какво ще се случи на 28 декември, дали Симеонов няма да си подаде оставката заради втори лифт на Банско, тъй като концесията не е заложена в дневния ред на МС, Борисов посочи, че Симеонов и Цветан Цветанов днес летят за Одеса и че всички са за втори лифт на Банско.

Премиерът коментира и отпадането на мораториума за лекарствата за рак. Безспорно от там се крадат много пари. Видяхте, че са изнесени 70 милиона от България. Най-добрите са в България и се плащат от касата, но отиват в Германия, Франция, Англия, Белгия.

За майка ми искаха хиляди за една ампула. Купихме три, след две седмици тя почина, посочи Борисов.

Като прочетох това, че съм загубил човешкия си облик, макар че това за президентската институция трябва да се говори….. Откакто ГЕРБ е на власт, по 4 – 4,5 милиарда са се увеличили парите за здраве на хората. И пак всички са недоволни. Значи не е работата в парите. Корнелия Нинова ми се обади и каза, че според нея това ще стане проблем. Дори един човек да изпуснем, аз не мога да си го позволя. Аз казах, връщаме го на стария вариант и максимум съм възложил на служби да работят по контрола, коментира Борисов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *