Каракачанов изригна: Нито един самолет “Спартан” няма да лети след Нова година! Законът за казармата влиза до есента…

Каракачанов (10)

Нито един самолет „Спартан” няма да лети след Нова година. Това заяви министърът на отбраната Красимир Карачанов.

Причината – липса на средства за поддръжката им. За да летят самолетите „Спартан” са необходими над 17 милиона евро, уточни военният министър. В момента от 3 налични “Спартан”-а лети само един.

От военното ведомство подготвят и да пенсионират част от служителите в отбранителните дружества, които вече са в пенсионна възраст. На тяхно място ще бъдат назначени по-млади специалисти. Според Каракачанов всеки случай ще се разглежда индивидуално, предава nova.bg

Този петък беше подписан и колективен трудов договор, който засяга трудовите  отношения на цивилните служители в сектора.

Военният министър пък обяви, че се надява и до есента на 2018-та да бъде приет Законът за доброволната казарма.   Каракачанов изрази надежда, че следващата година поддръжката на авиационната ни техника може да се извършва в авиоремонтния завод „Авионамс”. Към този момент обаче завода все още няма лиценз за това.

Каракачанов коментира и спряната процедура за ремонта на изтребителите МИГ. Той обяви, че държавата ще избягва посредници при тези сделки в бъдеще.

„Посредници в тези сделки няма да има, защото интересът на държавата изисква това – с минимални средства изгодно да бъдат направени ремонтите не само на изтребителите, но и на и нашата военна техника”, заяви Каракачанов.

Източник: nova.bg