Въпреки „Брекзит“, Борисов обяви: Великобритания е на път да остане стратегически партньор на България

Бойко Борисов (4)

Въпреки процесите, които текат между Европейския съюз и Великобритания, България очаква Обединеното кралство да остане стратегически партньор на Съюза по ключови въпроси като сигурността и борбата с тероризма. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов пред британския си колега Тереза Мей, по чиято покана е на работно посещение в Лондон, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата обсъдиха сътрудничеството в областта на миграцията и на сигурността. Беше дадена висока оценка за взаимодействието между специалните служби на България и Великобритания.

Борисов посочи, че очаква подкрепата на Лондон за интеграцията на страните от Западните Балкани. По думите му тяхното приобщаване към семейството на демократичните ценности е най-голямата гаранция за успешно, сигурно и мирно развитие на европейския континент. „Хората от този регион очакват да им покажем, че Европа мисли за тях“, каза българският министър-председател.

Ние напускаме ЕС, но не и Европа, коментира премиерът Тереза Мей. Тя посочи, че като бивш вътрешен министър на Великобритания може да оцени положените от България усилия в процеса на овладяване на мигрантската криза в Европа и за борбата с тежката престъпност. „Затова благодаря на теб и на България за помощта, която оказахте в общата ни борба с организираната престъпност, тероризма и трафика на хора“, каза Тереза Мей.

Източник: focus-news.net