Ако това се случи, край с Домусчиеви! Могат пак да се върнат да продават джапанки в “Илиенци”! Ето какво им готви държавата!

7 Dni Sofia14.11.2017114480
домусчиев

Вицепремиерът Валери Симеонов готви и още един удар срещу братята Домусчиеви. “Подготвям сигнал до прокуратурата срещу приватизационния договор отпреди 9 години за приватизацията на БМФ, защото открихме страшно много нарушения. Може да се стигне до разваляне на цялата процедура и сделка и връщането на БМФ на държавата”, коментира в предаването “Темида-цената на истината” по Евроком вицепремиерът.

Захванах се да браня честта на БМФ защото такава ми е длъжностната характеристика, да отговарям за демографските и икономически въпроси. В случая Българският морски флот е в моя ресор, макар че случаят е повече криминален, обясни той битката си и разказа предисторията: “Бях предупреден от своите сътрудници, че изтича срокът за обжалване на решението на Арбитражния съд, което е взето в края на март и с което се променят условията по приватизацията на БМФ отпреди 9 години. Видя ми се грозно, непочтено и антидържавно това решение и аз взех мерки за да прокарам решение в МС, за да обжалваме това решение, тъй като и това нямаше да стане. Агенцията за следприватизационен контрол се чудеше дали да обжалва. От МС възложихме на агенцията да обжалва и бяха осигурени над 2 милиона лева за такса. Това стана буквално в последните дни на срока, който изтичаше. И започнаха едни скептични подигравки, че такова дело няма да бъде спечелено, но аз искам да блрагодаря на ВКС за смелото и национално отговорно решение.”

Братя Домусчиеви трябва да платят на държавата 55 милиона лева неустойки заради неизпълнение на приватизационния договор.

“За да не се стигне до изплащането на тези 55 милиона лева от Домусчиеви, които нарязаха и разпродадоха 44 на сто от корабите, БМФ трябва до 2018 г. да навакса разликата и да се закупят необходимия брой кораби. Но това ще им излезе по-скъпо, отколкото да си платят неустойката”, смята Симеонов.

Очаквам още едно решение от прокуратурата, подал съм го на 6 октомври, по повод престъпното решение на Арбитражния съд. Очаквам да се заведе дело. Смятам, че решението на ВКС предопределя това решение, допълни той.

На въпрос защо е определил работата на братята Домусчиеви като башибозушка, Симеонов отговори, че те са го окачествили в редица публикации и изявления, че това, което говори в 90 на сто е лъжа. “Е, как така се стигна до осъдителна присъда на ВКС. Моето определение за башибозушко поведение е базирано върху безобразното, масово, зверско орязване на персонала. През 2009 г. той е бил над 2400 човека, а в началото на 2016 г., в резултат на поредица съкращения са останали 124 човека. Можете ли да си представите. Всичко друго и основно от Варна и Бургас хора са изхврълени на улицата. Ако това не са башибозушки действия, не знам как да ги определя. Надявам се на нещо повече -приватизационната сделка да бъде обявена за незаконна и съответно сегашните приватизатори, които са все още законни, да възстановят сумите по загубите, тогава ще бъда доволен”, отсече той.