Само в 7DniSofia.bg

Лют скандал след филма на Йончева за границата! Цветанов и Нинова се хванаха за гушите: Тези папки ги размахвайте утре в парламента…

Корнелия Цветан

След 8 месеца в парламента и поредица от скандали депутатката от БСП Елена Йончева износи 20-минутен филм за мрежата по южната ни граница. Бившата журналистка се опитва да докаже, че при изграждането ѝ има нарушения и съоръжението е неефективно.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе сред първите, дошли на преставянето на филма, предаде репортер на ПИК. По-късно дойде и вицепремиерът Валери Симеонов.

Първо бе прожектиран филма, който показва как мигранти минават със стълби през границата. След това Елена Йончева заяви, че е предоставила копие от кадрите на всички институции, включително премиера и главния прокурор. Тя призова източникът й от гранична полицията да бъде с гарантирана анонимност, тъй като е дал информация в полза на страната си.

След това думата взе Цветан Цветанов, който заяви, че благодари за думата, тъй като е добре всеки да има възможност на мнение, както изисква журналистическата етика.

“Поздравявам г-жа Йончева за този материал, защото би трябвало да се даде в цялост историята и да се показва истината. Периодът, в който е визирано, че е строена оградата – от 2012 г., наистина имахме успешен проект за реализиране с европейски пари, дадени за осигуряване на Шенгенското пространство. След 2013 г. след изтичане на гаранционния срок, действително тази система е занемарена и това е голям пропуск. Моля г-жа Йончева да даде цялостен материал, така също и за начина на изграждане през 2014 г. и 2015 г., когато ние укрепвахме тези огради.

Ето какви са и резултатите. През 2015 г. върнатият бежански поток е 90 хиляди, а следващата година е вече 45 000, а сега говорим за не повече от 7000. Това означава, че бежанският поток е намалял, а в момента има 20% заетост на центровете за бежанци. Това означава, че оградата си свършва работата и ние сме намалили потока.

Да, вижда се, че има и едноредова и двуредова ограда, и разбира се, вторият тип е по-ефективен. Но за това трябват пари и сега има нови средства, с които да се покрие и видеонаблюдението, така че системите да работят още по-добре.

Материалът ще бъде прегледан и от премиера и ще се вземат необходимите мерки. Ние разглеждаме всеки сигнал, но не говорим за някаква сензация, ние имаме такава информация в службите и се работи по тях. Ще разгледаме разбира се и този материал”, категоричен бе Цветанов. По думите му всяка информация, която може да подпомогне службите, е добре дошло, и отговори утвърдително на Йончева на въпроса дали според него филмът й трябва да бъде показван по националните медии.

Накрая Цветанов заяви, че призовава от тази трибуна, където са събрани медиите и политици, да се обединят всички около един документ, който да подкрепи премахване на давността за разследвания около приватизацията.

“Г-жо Нинова, ето това е за конституционните промени, свързани с приватизацията”, каза Цветанов, носейки документи и обръщайки се към Корнелия Нинова, която също бе в залата на прожекцията. Тя заяви, че няма да коментира този въпрос и няма да позволи да се размива темата с разкритията на Елена Йончева.

“Папките с подписите да ги размахват утре в парламента и ще ги обсъдим. Днес става дума за филма на Елена Йончева и разкритията й”, каза Нинова пред журналисти, докато Цветанов й връчваше папката за приватизацията, а тя го контрира, че трябва първо да отговори кой ще бъде разследван и ще си подаде оставката по разкритията от филма на Йончева. После спорът между двамата премина в словесна битка, като той я питаше дали ще подпишат и подкрепят промените, касаещи приватизацията, а тя повтаряше само въпросът й кой ще поеме отговорност за проблемите по границата.