Акция “Зима” навлиза във втори етап! За какво ще преследват пешеходците полицаите…

софия-осъмна-с-нови-по-шарени-пешеходни-пътеки-48163

Започва вторият етап на акция “Зима”. Втората част от акцията ще премине под лозунга “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. Вторият етап от акция “Зима” ще протече от 11 до 20 ноември на територията на цялата страна.

Целта на втория етап от акцията е да се се напомни на пешеходците за техните задължения и отговорности като участници в движението. Пешеходците трябва също да имат култура на движение по пътищата и трябва да знаят, че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата.

В рамките на този етап от акция “Зима” е обявен Ден без пешеходци жертви на пътя – на 16 ноември.
На 19 ноември, неделя, по традиция ще бъде отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На този ден ще бъде обърнато и специално внимание на всички граждани, желаещи да се запознаят с действията на пожарникарите и спасителите при извършване на спасителна дейност при транспортни произшествия и инциденти.

В този контекст МВР отправя апел към пешеходците стриктно да следят и прилагат следните препоръки през зимния сезон:

Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.
Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!
Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!
Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи Ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи Ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите Ви.
Станете видими за останалите участници в движението по пътищата!Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *