Гърците ни клатят лъва пред НДК! Сложили сме ги в рамките на Велика България

Лъв пред НДК_2112017_10

Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е повод за спор с Гърция, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева днес. Снощи сайтът “Гласове” разпространи информация, че Атина е протестирала срещу паметника, върху който е изобразена карта на Велика България, която обхваща днешни гръцки земи.

“Вчера наш директор се е виждал с посланика, днес моят зам.-министър ще се види отново. Официална писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически партньор и дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните отношения. Този паметник стои пред военноисторическия музей от много години. В никакъв случай той не представлява претенции на България
Връщането на лъва бе обещание, което кметът на София Йорданка Фандъкова даде ден след започналото през юли демонтиране на “1300 години България”.

Лъвът се е намирал в средата на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който е бил демонтиран през 1977 г., за да бъдат изградени НДК и “1300 години България”. След демонтирането на известния като “войнишки паметник” лъвът и плочите, на които са изписани имената на над 3000 войници от двата пехотни полка, са пратени за съхранение във Националния военноисторически музей.