Размазахме глупомера! Изнасяме антибиотик за животни, а после си го връщаме обратно с месото, което ядем! Вижте откъде

7 Dni Sofia09.11.20176850
Месо

Месо, за което има съмнения, че е натъпкано с опасен антибиотик, идва от Южна Америка и се влага основно в колбасите, предаде “Марица”. Преди два дни Европейската агенция по лекарствата класира България на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите.

Информацията за средно количество 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло предизвика истерия у нас. Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ остро реагира и опроверга твърдението.

Според известния ветеринарен лекар Марчо Дулев проблемът не е в българското, а във вносното месо, инжектирано със забранен антибиотик. Той напомни, че в България отдавна няма достатъчно месо за преработка, затова 90 процента се внася най-вече от трети страни – Бразилия, Аржентина и др.

В Южна Америка животните се третирали със забранения у нас антибиотик фармастим. Същият се произвеждал в България и се изнасял за Южна Америка. На практика изнасяме забранения антибиотик и го връщаме обратно у нас с месото, казва д-р Дулев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *