Забраниха “Луков марш” и догодина – заради европредседателството

йорданка фандъкова 3

Както всяка година и за следваща столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествието “Луков марш”. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев във връзка с мерките на МВР да не допуска провеждането на шествието по време на председателството на България на Съвета на ЕС.
В отговора се посочва, че тази година Столичната община не е съгласувала провеждане на траурно факелно шествие, а само поднасяне на венци на ул. “Тракия” 1. Забраната бе наложена заради информация от полицията, че чужди граждани, участващи в пронацистки групировки, ще се присъединят към марша.
Забраната за 2018 г. е аргументирана с европредседателството на страната, по време на което чуждите делегации ще напълнят столицата. Основните срещи ще се провеждат на места в централната градска част на София, а маршрутите на придвижване на делегациите съвпада със заявяваните през годините маршрути на шествието, както и хотелите, където ще се настанят чуждите гости са в този район. По тази причина СДВР е изготвило и изпратило становище до Столичната община с мнение, че мероприятието, включващо шествие и полагане на венци на ул. “Тракия” 1 следва да бъде забранено.
Този път не само СДВР, но и НСО е дала отрицателно становище за провеждане на шествието.
Друг аргумент е, че с оглед на усложнената международна обстановка, вследствие притока на мигранти и терористичните атаки в Европа и възникналите ксенофобски прояви в различни части на света, както и заради предполагаемото участие на хора с националистически убеждения, мероприятието следва да бъде определено като такова с висока степен на обществена опасност.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *