ГДБОП се справи с организираната престъпност и се захвана с криптовалутите

Биткойн-променя-всичко

Докато светът се отваря за криптовалутите, нашенските институции, и по-специално вътрешното министерство, изглежда, се “путинизира” и обявява виртуалните пари за враг №1, тъй като ги  използват и  престъпни организации. Такъв извод може да се направи след приключването на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Той бе  проведен  тази седмица в столицата с участието на експерти от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” – МВР.

Според началника на сектор “Киберпрестъпност”- ГДБОП Михаил Драгоданов организираната престъпност активно използва криптопарите, тъй като самата тя вече е пренесла дейността си в интернет. Цялата криминална активност от улицата вече е пренесена в мрежата, и то в по-голямата си част – в т.нар. тъмен интернет, като в този процес престъпниците са подпомагани от инструментариума на виртуалните валути, заяви  Драгоданов. Чрез тях в тъмния интернет се въртят сделки с наркотици, оръжие, порнография и дори може да се поръча убийство. В “тъмния интернет” през последните години са разкрити над 400 сайта, които се занимават с такава престъпна дейност. Често тези  сайтове наемат хостинг доставчик, при който е възможно да се заплати в криптовалута, и по този начин те остават анонимни, сочат анализите на ГДБОП.

Криптовалутите се превръщат в мишена най-вече заради липсата на механизми за проследяването им и превръщането им в реални пари. Използването им усложнява в голяма степен разследването на финансови измами и противодействието на прането на пари, категорични са в ГДБОП. При виртуалните пари липсва банкова сметка, няма информация кой стои зад съответния портфейл и в крайна сметка не може да се стигне до изясняване на конкретната престъпна схема. Използваните портфейли за криптовалути са разнообразни – онлайн портфейл, хардуерен портфейл, книжен портфейл, а над 800 вида са виртуалните валути, базирани на различните видове инструменти за криптиране. И целият този инструментариум се използва от престъпниците, за да се избегне какъвто и да е контрол, посочи Драгоданов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *