Само в 7DniSofia.bg

Ето къде ни изтичат парите: 40% от доходите на всеки пети българин отиват за битови сметки…

Парно Пари

България е сред страните от ЕС с най-висок дял на разходите за жилището от доходите на домакинствата, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Дарик. През 2016 г. почти 20% от българите, които живеят в големите градове, харчат над 40% от дохода си за плащане на сметки за ток, вода, парно и наем за жилището.

Лидер по този показател е Гърция с 45%, следвана от Дания и Германия съответно с 23% и 20%. Една пета от българите, които живеят в малките градове, също харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището, което поставя страната ни на второ място след Гърция (42%). Жителите в селата у нас, които харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището, са над 25%, което отново ни нарежда на второ място в ЕС след Гърция (35%).

И по трите показателя на последно място в ЕС е Малта с под 5% от населението, което харчи над 40% от разполагаемия си доход за дома, сочат данните на Евростат. Подобен е и делът в Кипър.Средно за ЕС само 13% от хората, които живеят в големите градове, харчат над 40% от доходите си за жилището. В малките градове, предградията и селата разходите са по-ниски и на една десета от населението на ЕС се налага да изразходва над 40% от доходите си за дома.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.