Депутатите отказаха да осигурят охрана в болниците! 44 гласа отхвърлиха предложението на БСП…

Болница

Мнозинството в парламента отхвърли със 72 гласа „за“, 44 „против“ и 56 въздържали се предложението на „БСП за България“ да се осигури охрана на пациентите и медиците във всяко лечебно заведение в страната.

Законопроектът за допълнение на Закона за лечебните заведения предвиждаше да бъдат въведени нормативно определени правила за охрана на пациенти и персонал в лечебните заведения. Измененията бяха в отговор на зачестилите прояви на нападение и насилие спрямо медицински специалисти в страната. В становище по законопроекта от Министерството на вътрешните работи отбелязват, че и сега лечебните заведения ползват охрана, като в повечето случаи тя е непрофесионална. В случай, че вносителите са имали предвид охраната да се осъществява от МВР, от силовото ведомство посочват, че не разполагат нито с финансов, нито с човешки ресурс, за да поемат подобно задължение, предаде novini.bg

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова /ГЕРБ /адмирира добрите намерения на левицата, но отбеляза, че законопроектът не може да реши проблемите с агресията. Предложеното от вас е лош признак на нормотворчество, не се прави законодателство по казуси, посочи тя. Дариткова отбеляза, че лечебна структура са и кабинетите на общопрактикуващите лекари. Представяте ли си във всеки кабинет да бъде осигурена охрана, попита тя. Дариткова отбеляза, че спешната помощ, където има по-голям процент агресия, е извън обхвата на предложения от БСП законопроект.

Илиян Тимчев от „БСП за България“, дългогодишен лекар в спешната помощ, й отговори, че филиалите за спешна помощ са на територията на болниците, а не са някакво извънземно. По думите му мениджърите на лечебните заведения могат да осигурят охрана, както на болницата, така и на спешния център. Той посочи, че само някои лечебни заведения имат охрана и призова за подкрепа на законопроекта, който да вмени такова задължение за всички. Тимчев отбеляза, че кабинетите на общопрактикуващите лекари са в обособени медицински центрове, където може да бъде поставена охрана.

Колегата му Георги Йорданов обясни, че не става въпрос за това в малките лечебни заведения да има физическа охрана, но може да има видеонаблюдение. Според Драгомир Стойнев от левицата охраната на лечебните заведения трябва да бъде отговорност на държавата, а не на частни охранителни фирми.