Само в 7DniSofia.bg

Навръх националния ни празник превзехме Гърция и Турция!

Магистрала път

Хотелите на полуостров Халкидики, в Кавала и на остров Тасос в Гърция са пълни предимно с български туристи. Трафикът на автомобили от граничните пунктове е засилен още от вчера, а днес имаше и задръствания на Кулата.

След влизане на гръцка територия има екипи на полицията, които проверяват избирателно дали туристите не пренасят акцизни стоки – бензин, цигари и алкохол. За пореден път от полицията предупреждават шофьорите да не качват непознати хора в автомобилите си, тъй като се проверява за нелегални имигранти.

Хотелиерите в Северна Гърция са изключително доволни от активността на българските туристи, още повече че там сезонът вече е доста слаб.

В тези празнични три дни са предпочетени по-луксозните хотели, които свалиха цените, но поддържат добро обслужване.

Единствено времето леко изненада пристигащите български туристи. В планината Олимп заваля сняг, но на брега на морето времето е слънчево и топло.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, обясни, че зад граница ще пътуват около 30 хил. българи, като основно ще се насочат към южната ни съседка.

“Гърция в този период предлага топло море, вкусна храна и риба, а тези, които живеят в южната част на България, ще предпочетат съседката ни, тъй като там ще им излезе доста по-евтино”, каза Драганов.

Според него се очаква гръцките хотелиери да смъкнат цените с поне 30-40 на сто. 20% по-малко ще ни струва почивка на остров Тасос. Срещу 149 лева отсядаме в тризвезден хотел, а в двете нощувки са включени и закуски.

Другите предпочитани дестинации през почивните дни са към останалите ни съседки – Македония, Сърбия, Румъния и Турция.

Разбира се, ще има и такива, които ще предприемат доста по-дълги пътешествия до други страни в Европейския съюз, като най-популярни са Италия, Испания и Германия.