Имате ли представа колко милиона българи пият бира през лятото? Пенливата течност на път да отвее Кока-кола и всички други

7 Dni Sofia31.08.20171530
леденика

Над 2,8 милиона пълнолетни българи пият бира през лятото поне веднъж седмично. Това са 57% от хората, които са навършили 18, показва проучване, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Други 14 на сто заявяват, че пият от кехлибарената напитка веднъж месечно. Всеки пети е категоричен, че въобще не консумира бира. Изследването показва, че българите все пак стават все по-големи почитатели на пивото.

Средната честота на консумация на бира през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление от 2011 и 2012 г. Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода и силно се доближава до честотата на консумация на безалкохолните напитки, която е 9,8 пъти месечно.

През лятото пивоварите реализират 60% от продажбите си за годината. “Топлото и слънчево време е съществен фактор за повишаване на консумацията на пиво”, коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Сдружението на пивоварите.