Очаква се рекорден ръст от 10% на изтеглените ипотечни кредити

Пари

Имаме доста горещо лято на търсене на ипотечните кредити. Може би това лято ще отчетем ръст с около 10 процента спрямо предходното лято на изтеглените ипотечни кредити. Това каза за “Хоризонт” кредитният консултант Тихомир Тошев: “Въпреки, че е традиционен период за почивка, част от хората избраха да съчетаят отпуската с почивката си и с покупката на имот”, предадоха от новини бг.

Все още търсенето на имоти, особено в четирите най-големи града на страната – София, Варна, Пловдив и Бургас, е значително по-голямо от предлагането, отчитат анализаторите на имотния пазар и кредитните консултанти: “Хората, които имат имоти, се въздържат от продажба, тъй като виждат, че цените на имотите растат и искат да изчакат по-благоприятен момент за продажба. От друга страна търсенето е голямо и то не може да бъде задоволено с наличните имоти. Затова виждаме и активност по отношение на новото строителство, започват да се строят нови сгради. В момента то донякъде балансира пазара и помага да няма много голямо забавяне на сделките, но факт е, че имотите за продажба са почти изчерпани”.

За евентуален кредит с банката трябва да преговаряме още преди да сме предприели търсене на имот, съветва консултантът: “Много важно е да направим правилен бюджет за тази покупка. Правилният бюджет се прави като предвидим колко пари имаме заделени, спестени за самоучастие в покупката. След това какъв кредит би могла да ни отпусне банката и след това колко ще са свързаните с тази покупка разходи – това са допълнителните разходи. Обикновено тук са брокерският комисион, нотариалните такси за покупко-продажбата, нотариалните такси за ипотеката, първоначалните разходи за кредита. Когато харесаме имот, също е добре да консултираме избраният имот с банката, защото има доста специфики, тъй като първоначалното одобрение, което ще ви направи банката, то ще е само на база доходите ви. Може да получите примерно до 50 000 евро кредит, обаче ако имотът, който сте харесали, е панелен – процентът на финансиране е различен. Ако имотът е в строеж – също има доста специфики в начина на кредитиране на такъв имот. Затова след като харесаме имот, също трябва да го координираме с банката. Тя да ни потвърди, че да, тази сума, която ни е казала, че можем да получим на база доходи, можем да я получиме за този имот и чак тогава трябва да пристъпваме към предварителен договор за покупка на имот”.

Най-грубо пресметнато, таксите около покупката на имот съставляват около 8% от стойността му, тоест ако купуваме имот за 100 хиляди лева, около 8 хиляди лева ще са всички съпътстващи разходи, посочи Тошев.

Около 98% от всички теглени в момента кредити са в лева, посочи специалистът. В момента интересът към фиксираните лихви не е голям заради краткосрочния период, предлаган от банките, уточни Тихомир Тошев: “Което кара хората да не избират такива варианти, а да продължават да си избират най-ниската възможна лихва – плаваща за целия период и да управляват кредита си, като го предоговарят или рефинансират във времето”.

Относно прогнозите за показване на лихвите върху кредитите той отбеляза: “Твърде дълго беше кризата, твърде дълго индексите, които определят лихвите, вървяха надолу. Най-вероятно ще има такова едно обръщане и движение нагоре. Засега очакванията са първо, че това движение няма да бъде много сериозно – 0,2-0,3 процентни пункта. По-важното тук е хората, когато теглят кредита, да си направят сметка какво би се случило, ако лихвата им се покачи с повече, тоест ако сега плащат месечна вноска при тегленето 600 лева и се случи месечната вноска да стане 650 или 700 лева – дали това много ще затрудни бюджета им”.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *