Борисов: Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, Гърция е типичен пример

Бойко Борисов (8)

Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, Гърция е достатъчно ясен пример за това.

Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, съобщи радио „Фокус“ – Варна.

 На въпрос от страна на студентите как успява със партията си да управлява България и да я води до такива успехи, както и какви съвети би дал, Борисов коментира: „Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света.

Освен това Европа, със своите управления – Европейски съюз, Европейски парламент, Европейска комисия, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление. Това понякога създава възможности за по-бавни темпове при решаването на кризи, но като млади хора това не трябва да ви плаши, защото Европа винаги се справя в това отношение, както и във финансово-икономическата сфера. Ние сме си извадили поуки“, каза Бойко Борисов.

„Преди много години, дори и аз тогава съм бил малък, са създадени Маастрихтските критерии. Те са правени от най-добрите финансисти и икономисти в Европа. И те са казали, че когато дефицитът мине 3%, а външния дълг 60%, рискът за криза е огромен. Затова ние като правителство винаги сме се придържали към Маастрихтските критерии. И вие, когато пораснете и заемете такива постове, трябва задължително да ги спазвате. А те са много ясни“, заяви още премиерът.

По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа.

„Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фонд, Световната банка на всеки шест  месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате“, анализира Бойко Борисов.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *