Васил Божков пред мегапокупка! И този път не е свързана с хазарт…

7 Dni Sofia25.07.201715020
виктория

Четирима са кандидатите за Търговска банка „Виктория” – дъщерното дружество на фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ). Това са Инвестбанк АД, Българо-Американска Кредитна Банка АД, Вабо Интернал АД, както и група инвеститори, действащи съгласувано – Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH, съобщиха от КТБ.

Срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория” ЕАД и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката приключи на 21 юли 2017 г. Предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, включително съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган – БНБ.

Инвестбанк и БАКБ участваха и в първия опит за продажба на ТБ “Виктория”. Kerbler същи прояви интерес към ТБ “Виктория” и при първия опит за продажбата, но тогава беше в консорциум с ЗК Лев Инс АД.
Четвъртата компания, проявила интерес към банката, е новоучредено дружество, свързано с Васил Божков – „Вабо Интернал” АД. Уставът на компанията е приет на 13 юли, като тя е учредена с 50 хил. лева капитал. В съвета на директорите й влизат Георги Кънчев Попов, Мирослав Александров Илиев и самият Божков.

При предишния опит за продажбата на ТБ “Виктория” интерес към нея проявиха общо осем кандидата, сред които и консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Търговска Банка Д АД, “Българска Телекомуникационна Компания” ЕАД и Zaghloul Holdings – Egyptian Engineers Group.

На финала за купувач беше избрана Търговска банка Д, но БНБ не разреши сделката, тъй като не одобри идеята банка „Виктория” да се развива самостоятелно.

Standartnews.com

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *