Скандал! Софийски университет със злоупотреби за милиони! Предпочитали плащанията в брой

Софийски университет

Разликите в отчета на Софийския университет „Св. Климент Охридски” са за милиони, поясни Цветан Цветков, председател на одитния орган. Преди дни Сметната палата отказа да завери финансовият отчет на Софийския университет за 2016 г., тъй като не давал вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на вуза.

„Има несъответствие на данните, които се посочват в отчета, баланса и оборота на СУ с обобщените данни на останалите факултети”, поясни Цветков пред Би Ти Ви.

 Той даде два примера. Единият е за компютрите в университета, където има разминаване от 4,5 млн. лв., а другият е за разминаване в размер 7 млн. лв. между наличните активи и счетоводните данни на вуза.

„Университетът трябва да извърши проверка, за да установи дали това са счетоводни грешки или липси”, поясни Цветков.

При разплащанията на университета също има нарушения. „Имало е трайна практика служебните аванси да се изплащат в брой, а не по банка. Разплащането за стоки, депозитите за тръжни процедури и други също са били в брой”, заяви председателят на Сметната палата.

Нарушения в президентската кампания

При проверка на одитния орган стана ясно, че в президентската кампания на Румен Радев има нарушения. Тогава инициативният комитет е продължил да събира пари и след приключването на кампанията.

Финалната сума е около 77 хил. лв. „Това показва пропуск в законодателството”, смята Цветков.

Инвитро процедурите

По думите на Цветков за част от инвитро процедурите има представени фактури, но не и медицински документи, с които да се удостовери, че те са извършени въобще и в пълен обем.

„Финансирани са и лечебни заведения, които не отговарят за критериите за успеваемост”, поясни Цветков.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *