Само в 7DniSofia.bg

Румен Порожанов категоричен: Няма да изпълни исканията на протестиращите животновъди!

Порожанов

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов коментира на брифинг в Министерски съвет протеста на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите. Припомняме, че от асоциацията са категорично несъгласни с размера на компенсациите, които се изплащат на стопаните с евтанизирани животни в района на Странджанско. Тяхната позиция обаче не беше подкрепена от други асоциации в бранша.

„Средната цена на обезщетение за една овца беше 327 лева в Странджанско. Това е много над първоначално планираната сума“, коментира Румен Порожанов.

„В засегнатите райони стадата, които не са засегнати от чумата, не могат да продават своите продукти. Затова завишихме компенсацията за тези животни и тя е 47 лева“, добави той.

„Утре ще отидем на място, за да попълним и подпишем протоколите със стопаните на евтанизираните стада, за да получат тези първи най-големи помощи“, разкри министърът.

„Иска се оставката на мой зам.-министър. От днес ще се иска и моята оставка. Не смятам, че това е тема, която трябва да се обсъжда от тази асоциация. Нито една друга асоциация не беше солидарна с това“, категоричен е Порожанов.

„Това е една провокация от въпросната асоциация. Не мога да се съглася да изпълня тези допълнителни искания от асоциацията, тъй като те не са обосновани“, обяви той.

„Няма да отида с премиера в засегнатите места от чумата. Посещението ще го направя в следващите дни. Не ми остава време от други ангажименти“, каза още министърът.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.