Само в 7DniSofia.bg

Павлова разкри какво ще се случи след края на европредседателството! Министърката кани всички на концерт…

Лиляна Павлова (3)

Започваме разяснителна кампания в детайли по всяка една от темите и приоритетите, по които сме работили. Призовах колегите министри по ресори да направят отчет и кампании. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова за БНР.

Тя участва в предаването заедно с Мария Иванова и Дамян Стефанов, двама от 150-те доброволци, които подпомагаха всички дейности при подготовката и провеждането на председателството в София, без която логистична подкрепа екипите на министерството не биха се справили. Те работиха без заплащате и самоотвержено.

Надявам се, че това са бъдещите политици и дипломати. Те трябва да повярват, че младите хора могат да имат свое бъдеще тук, каза министърът. Лиляна Павлова благодари на тях и на службите, осигурили спокойствието и сигурността на делегатите и на гражданите по време на провеждането на събитията от календара. Искам да благодаря на всеки един човек, който работеше за Българското председателство, на хората зад кулисите, защото осигурихме една добра работна среда. Около 1500 души бяха в кухнята на проблемите и се справиха брилянтно, каза тя.

Според нея администрацията е показала, че може да е гъвкава и когато е добре мотивирана – нещата се случват. Няма да спрем да участваме в работата на европейските институции. Сега започва дебата за бюджета и преговори по приоритетите ще отстояваме и браним нашия интерес. В този процес ще ни трябват партньори, за да търсим плаващи или по-големи мнозинства, за поддържане на нашите искания, обясни министърът за Българското председателство за това какво предстои и каква е ролята на страната ни през следващите шест месеца в “Тройката” страни. Защитаваме добре външната граница на ЕС и ще получим и допълнителни средства за това с увеличението на бюджета за новата миграционната политика. По отношение на еврозоната тя каза, че за нас е важно тя да бъде реформирана и в какъв банков съюз влизаме. Има много процедурни стъпки, които трябва да извървим.

Не знам да има страни, които да са против влизането ни в Еврозоната, добави министърът. Темата Западни Балкани е общият принос в общоевропейския дневен ред. Приоритети като свързаност са най-пряко свързана с България. Изграждането на стратегическите инфраструктурни проекти е ключов за нас. Дигиталната и енергийната свързаност също. 10 млрд. евро трябва да дойдат в региона по тези приоритети, потвърди министър Лиляна Павлова. Тя допълни, че страната ни ще продължава да помага на страните от региона да извървят пътя за влизането в ЕС, който и ние извървяхме. За нас са важни две неща – че Австрия припозна три от нашите четири приоритети и мотото на Австрия “Европа, която защитава”.

Както каза премиерът, силни можем да бъдем, само когато сме заедно. Министър Лиляна Павлова покани всички столичани и гости на София на концерт пред НДК тази вечер, с който заедно с Теодоси Спасов и други изпълнители от Западните Балкани хората ще се забавляват под ритъма на Балканската музика. Концертът ще е своеобразен израз на предаването на приоритета Западни Балкани на Австрийското председателство, а посетителите ще получат подаръци за спомен от първото председателство на България на Съвета на ЕС.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.