Разумни ли са цените на наемите в София? Вижте какво се предлага и срещу каква сума!

София Небе Строеж Времето Улица

Отдаването на имот под наем е с добра доходност през последните години. Наемните цени са от значение и когато се преценява дали има изкуствено повишаване на цените или така наречения  „имотен балон“.

Днес можем да бъдем спокойни, защото цените за наем на жилищен имот са в разумни граници. Тъй като най-силен е пазарът на жилищни имоти под наем в София, ще направим кратък анализ на това, което се предлага в момента според imoti.net.

Независимо, че за наемодателите е много по-лесно и със значително по-малък риск от негативни последствия да отдават необзаведено жилище, в платформата за обяви преобладават предимно обзаведени апартаменти – 94% от всичките обяви за наем на жилище в София.

Търсенето на по-нови апартаменти определя и предлагането на такива в сгради ново строителство – почти 42% от обявите за наем, а само 5% са предложенията за жилища в панелни блокове. Като луксозни наемодателите определят 31% от апартаментите под наем, но това е доста субективно и по-скоро показва, че жилището не е обзаведено със стари мебели и на банята е направен ремонт.

Много рядко зад определението „лукс“ се крие истински такъв, защото това означава по-голяма площ, луксозни общи части, централно местоположение, високо качество на строителството, гараж, висок клас обзавеждане и оборудване и още много важни детайли, които могат да се открият предимно в къщи извън София.

Проблемът с липсата на места за паркиране в София може да се види и в предложените обяви за жилище под наем. С осигурено паркомясто се предлагат само 22% от апартаментите. И това невинаги означава наистина осигурено място, а по-скоро е възможност да се паркира безплатно на улицата. А по-малко от 1% са наемодателите, които биха допуснали домашен любимец в имота, който отдават. Тъй като това е нова опция на сайта imoti.net, е възможно процентът да не отразява реалността на този етап.

Най-много обяви за апартаменти под наем има от централните квартали на столицата – 46%. В Студентски град по това време на годината няма голямо предлагане – само 5% от обявите за наем са от този квартал. Толкова са и обявите от целия комплекс „Младост“. Привлекателните и определяни като „баровски“ райони в полите на Природен парк Витоша също не генерират много обяви за наеми на апартаменти.

С обявите не се потвърждава и теорията, че българинът предпочита да живее близо до големия град, но в къща с двор. Обявите за наемане на къщи в близките до София села са по-малко от половин процент. Това може и да е знак, че при избор да се живее в къща, се предпочита да е в собствена, а не наета.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории