Народните представители дебатираха по проекти в две пленарни заседания! Одобриха Проектите за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили

парламент

Парламентът одобри Проектите за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. „За“ гласуваха 151 депутати, 7 бяха „против“, а един се въздържа. Народните представители дебатираха по проектите в две пленарни заседания, оредаде Блиц.

Модернизацията на армията е на стойност над 3 млрд. лева. Проектите за придобиване на нов изтребител и на бойна машина бяха одобрени от Комисията по отбрана на 5 юни, съобщава „Фокус“. Проектът за Сухопътни войски е с времеви интервал 12 години.

Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване възлиза на 1,4 млн. лева с ДДС. Ще се извършва на разсрочено плащане. Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 изтребителя, на два етапа по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в 3 последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора.

Финансовата рамка на първия етап е на стойност 1,8 млрд. лева с ДДС. Вторият етап трябва да започне след приключване на доставките по първия етап и подписване на договор за реализация. Министерството на отбраната предвижда да изпрати запитване до: САЩ (за F16), Португалия (за F16), Израел(за F16), Италия (за Eurofighter), Германия (за Eurofighter), Франция (за Dassault Rafale), Швеция (за Gripen). Оперативна готовност за изпълнение на задачата по Air Policing трябва да се постигне в края на третата година от влизане в сила на договора за доставка на самолетите.

А пълна готовност- в края на петата година. За изпълнението на тази задача България трябва да разполага с минимум 30 подготвени летци и 16-20 изтребители в летателна годност.