Извънредно! Христова и Симеонов с взривяващи коментари за срещата Борисов-Путин: Каква работа беше свършена?

34047739_2181589218735803_9172603728119726080_o

Между президента и премиера съществува сериозно напрежение и то не е овладяно като публичност. Има моменти, когато това напрежение се изнася пред публика, не е контролирано, което не е добре. Иначе е факт, че президент и премиер свършиха съвместно една добра работа. Вътрешните разногласия обаче продължават да им рушат имиджа. А иначе ролята на президента бе политически да отвори пътя към Русия, а на премиера – политически да постави въпросите. Така и се получи. Така коментира пред сутрешния блок на Нова телевизия срещата между Бойко Борисов и Владимир Путин анализаторът проф. Антоанета Христова.

Друг анализатор, Първан Симеонов се съгласи  тази позиция.

„Когато говорим за срещата Борисов – Путин и реакциите след нея, трябва да имаме предвид, че става дума за психология на привързаността на българина към Русия – коментира проф. Христова. – Големият въпрос бе, че бе направена първата крачка към едно очаквано балансиране в отношенията.

Политиката на Борисов винаги се е характерилизарала с прагматичност. Изцяло в момента тази политика е обърната на Изток. Вижте Ангела Меркел и Еманюел Макрон, които опитват да препозиционират търговски и политически интереси около Русия.  Ясно е, че не бихме могли да сме модератори спрямо Русия. Това е твърде сложна задача и защото процесът е в самото начало.

Не може да се очаква и на такава първа среща прекалено детайлизиране. Дори съм изненадана, че се премина повече към детайли толкова бързо. Не очаквах да се говори толкова конкретно за интересите в Белене и около газта.

„В тази среща имаше прекалено малко конкретика – анализира Първан Симеонов. – До някъде тази среща падна жертва на свръхочакванията. Три са изводите. Първият е, че имаше такава среща. На косъм, но българската външна полиитка звуча на един глас. Хубаво е, че имаше среща.

Вторият е, че нямаше конкретност.

Третият извод бе, че бе национална среща. Очаквах Борисов да се завърне с европейска новина, а той дойде с българска.

Отварянето ни на Изток продължава, тъй като предстои и среща с китайска делегация. Има явно доверие от западните партньори България да си позволи малко по-свободна игра и на Изток. Явно Борисов иска България да има привилигирована страна и в комуникацията с Русия, както стана с Турция. Това обаче от тази среща не се видя. Целият политически процес сякаш измести своята ос като цяло малко по на Изток. А иначе се получи битка между президент и премиер кой ще се хареса на Москва и това се харесва на българите. Големият извод е, че леко се размиват разликите между БСП и ГЕРБ.

В момента се водят търговски войни в западния свят. Основните европейски държави си дават сметка, че все повече трябва да се оправят сами. България също е наясно с това и е хубаво да се възползва от местоположението си. България само печели. От тук започват разговорите по детайлите и темата за чистата икономическа ефективност.

Абстрактно погледнато България има полза от това, което се случва. Дано ЕС намери цялостен адектавен отговор на това, което се случва. Защото ЕС трябва да реагира като цяло на предизвикателствата от Турция и Русия за да може да успее да запази цялостта си“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.