Летят заплашителни писма от Гаранционния фонд, за прекратяване на регистрации на автомобили, заради изтекъл срок на застраховка!

застраховка

Алармираха, че читател е получил заплашително писмо от Гаранционния фонд, че ще му бъде прекратена регистрацията на автомобила заради изтекъл срок на застраховката му „Гражданска отговорност“. Дава му се срок до 14 дни да я поднови, предаде Блиц.

По този повод се свързахме с фонда с въпрос какви са санкциите за тези шофьори, които не се съобразят с това уведомление. От Гаранционния фонд уточниха, че по закон щом дадено МПС има регистрация в КАТ трябва да има и валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

Ако няма такава, от фонда са длъжни да го дадат на МВР за служебна дерегистрация на автомобила.  Това не е спиране от движение на автомобила, а се прави, за да може и МВР да спазва закона.

Извънредна новина, която засяга всички настоящи и бъдещи собственици на коли  В момента, в който се направи застраховката, се прави обратния процес. Друга възможност е собственикът на автомобила да отиде в КАТ в сектор „Пътна полиция“ и да подаде едно заявление, което струва около 5-6 лева, и със сключената полица. Само че на КАТ им отнема около 10 работни дни, за да влязат в сила промените. От Гаранционния фонд допълват още, че не следват санкции след изпращането на тези уведомления.

Санкция ще има, ако собственикът на МПС шофира без задължителна застраховка и бъде хванат от КАТ.   Съгласно чл. 483, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането всяко лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение, е длъжно да сключи договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

В случай че сте получили такова уведомление, но имате валидна застраховка „Гражданска отговорност”, можете да предприемете следните действия: Направете проверка за валидността на Вашата застраховка в информационната система на Гаранционния фонд тук: http://guaranteefund.org/bg/.