Топ синоптик обяви такава прогноза, от която на много българи им призля – градушките се връщат…

Времето Климат Прогноза

През нощта времето бе предимно ясно и почти тихо. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна и Северна България ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Ще е топло, около и след обяд в низините горещо – с максимални температури между 29° и 34°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщена от дежурния синоптик Красимир Стоев, цитиран от Фокус.

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над северното крайбрежие, къде на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 26-28°. Температурата на морската вода е 20-22°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в масивите от Западна България ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 14°.

През почивните дни въздушната маса ще е неустойчива. Ще преобладава слънчево време. В следобедните часове и до полунощ над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност.

В събота на отделни места, главно в планинските райони, а в неделя на много места в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Възможни са градушки. Дневните температури слабо ще се понижат.

В началото на следващата седмица, главно над западната половина от страната и в североизточните райони, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Повишена вероятност за значителни валежи има в Североизточна България и в Рило-Родопската област. В часовете преди обяд, както и над Югоизточна България ще има повече слънце. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 27° и 32°.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.