Само в 7DniSofia.bg

Горещо! Експерти разгадаха знаците от срещата Борисов – Путин в Москва…

34047739_2181589218735803_9172603728119726080_o

Чухме какво казва Путин, чухме какво каза и нашият министър-председател. Не бива да очакваме, че след тази среща веднага ще се подписват договори. Премиерът отиде с конкретни проекти. Има много стъпки дотогава. Това каза социоложката Татяна Буруджиева по Нова телевизия, разчитайки знаците от вчерашната среща в Москва между Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин.

„Няма за какво да се извиняваме. Русия има много за какво да ни се извинява. „Южен поток“ беше спрян, защото беше натоварен с тежки корупционни схеми. По-големият ни осъди за Белене, по-големият се опитва да ни пробутва и паметници на загинали съвестски войници. Борисов беше там в качеството си и на председател на председателството на ЕС“, пък заяви политологът Георги Харизанов.

„Да си лоялен член на НАТО и ЕС не може да е грешка. България е спазвала стриктно европейското законодателство. България не може да загуби от това, че е лоялен член на НАТО и ЕС“, продължи той.

„Турция, виждаме и от отношението на ЕС, не е надежден партньор в много отношения за европейските държави и това е проблем. Разбира се, че щеше да е много по-добре за всички тръбата да е през България. Ние се отказахме от „Южен поток“ и бяхме съдени, но всеки си търси своя интерес. Факт е, че ние загубихме от нереализирането на този проект. Допреди няколко месеца не очаквахме, че ще има и рестарт на АЕЦ „Белене”“, продължи разчитането на знаците след срещата Буруджиева.

„Българският интерес е да има евтини ресурси, за да продължи да расте и да е конкурентноспособна“, допълни Харизанов.

„Не знам да имаме национална стратегия. Енергетиката трябва да е част от нея. Ако обаче се изработи такава стратегия, това е част от разговор между президента и министър-председателя. Премиерът е прав, че е по-добре два коня да карат каруцата. Добре е да се съберат и разберат какво да правят“, коментира напрежението между Радев и Борисов Буруджиева в контекста на посещенията им в Русия.

„Националната стратегия са един тлъсти документи, които отлежават в нечие чекмедже, обривам се, като чуя думата стратегия“, опонира я Георги Харизанов.